Българските полицаи не трябва да бъдат съдени от военни съдилища според ПАСЕ. Серхий Холовати – депутат от либерал-демократическата фракция на ПАСЕ пледира за отмяна на военната подсъдност за полицаите на среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков.
Серхий Холовати е в България за серия от разговори с представители на правителството, парламента и съдебната система преди изготвянето на постмониторинговия доклад за България на ПАСЕ. На срещата с министър Миков той зададе въпроси за случаите на полицейско насилие, осигуряването на справедлив съдебен процес, промените в наказателното законодателство, съобщиха от МВР.
За пореден път ПАСЕ попита защо българските полицаи биват съдени от военни съдилища, след като няма военно-временна ситуация, а престъпленията, които те извършват са срещу правата на човека, които в демократичните държави се решават от граждански съдилища. Михаил Миков информира Серхий Холовати за гласуваните днес на първо четене от Народното събрание промени в НПК, които премахват военната подсъдност за полицаите и изрази надежда, че те ще бъдат окончателно утвърдени и на второто четене в пленарната зала. Депутатът от ПАСЕ се ангажира да лобира за промяната при предстоящите си срещи с представители на парламентарните групи.
Серхий Холовати поиска от МВР да изпрати доклад до ПАСЕ, който да даде информация за мерките, взети по отношение на онези полицаи, за които е доказано, че са извършили полицейско насилие и има осъдителни дела срещу България в Съда по правата на човека в Страсбург.
Миков го информира, че за 2007 година има 16 случая на полицейско насилие, извършено от 21 служители. 10 от тях са уволнени от МВР, а други 10 са предадени на прокуратурата с мнение за образуване на наказателни производства. Няма проявена расова дискриминация от полицейски служители за същия период. /БЛИЦ