Трима Master of wine оценяваха българските вина в конкурса London Experts in Wine Awards. За второто издание на състезанието участваха 46 родни продукти. “Вила Ямбол” спечели два от медалите. Единият е сребърен за виното им Kabile от сорта Сира, а другият бронзов за Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Интересен факт е, че избата постига 100% успеваемост от участието си в конкурса. Миналата година с едно изпратено вино, спечели медал, а тази с две проби – две отличия.

Състезанието се провежда под патронажа на Княз Кирил Сакскобургготски в Лондон.  Класирането на вината е по 100 точкова система. Оценката на експертите за българското вино е много добра. Определено се отчита интерес към местните сортове, блендове и вина, направени в по-съвременен стил – а именно с повече плодовост, коментираха още организаторите на London Experts in Wine Awards. Това се търси и на световния пазар – вина с повече изява на сортовия характер и плодовост, за сметка на тези с дълго отлежаване в дъбови бъчви.

„Вила Ямбол“ е сред лидерите на пазара и е смятана за една от най-старите изби в Южна България. Припомняме, че на последния конкурс Vinalies Internationales в Париж, винарната донесе най-много медали за страната ни - 5 отличия, в това число единственото злато. Големият приз отиде при тероарното вино от микрорайона Болярово от сорта Каберне Совиньон 2015 г., който предстои избата да пусне на пазара. Сребърни медали от Париж получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат без отлежаване в бъчви. През миналата година виното Kabile от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон се превърна в най-награждаваното българско вино зад граница с три златни медала - от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London Еxperts in Wine. Винената серия Kabile е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира до Ямбол.