Хранителни продукти полетяха по сградата на Висшия съдебен съвет, мятани от протестиращите.

Обстрелът започна, след като магистратите решиха с 20 на 4 гласа да продължат вече започнатата процедура и да не я стартират отначало, както искаха председателят на ВКС Лозан Панов и още няколко съдии. 

Така решението беше да се премине към прегласуване на вече одобрената веднъж кандидатура на Иван Гешев, след като президентът отказа да подпише указ за назначението му.


Неколцината протестиращи "против" Иван Гешев слушаха двучасовите спорове на специално инсталирани тонколони отвън, пред сградата на Съвета. Освен яйца, летяха и кофички с кисело мляко, и домати от протестиращите, които през годините иначе придобиха популярност като "умни и красиви".

За подкрепа, при протеста отиде и Мая Манолова, придружена от бившите депутати на Реформаторския блок Димитър Делчев и Настимир Ананиев.

Именно Делчев бе вносител на промените в съдебния закон, които предпоставиха сегашната процедура на избор на главен прокурор през миналия мандат, когато министър от РБ беше днешният лидер на ДБ Христо Иванов.

Манолова, която призова за подкрепа от десните на ДБ преди втория тур, обясни, че е дошла пред ВСС, защото иска съдебен контрол над актовете на бъдещия главен прокурор.Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ