2,5 млн. чужденци се очаква да дойдат у нас с чартърните полети и още почти толкова с други превозни средства през летните месеци. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в телевизионно интервю.

Лошо: Отмениха първия чартър с летовници заради бума от заразени с К-19 у нас

По думите му през тази година се очаква 17% спад на входящия туризъм, в следствие на пандемията. Това е значително по-малко от прогнозата на министъра на туризма Николина Ангелкова, която преди дни съобщи, че намалението на чуждите туристи идващи със чартъри се очаква да е с 35-40%. Драганов заяви още, че през последните два уикенда към на този месец има по 180 000 пътувания към морските градове, което ни кара да бъдем оптимисти за сезона.

Не е за вярване какво се случва по родните плажове заради К-19! СНИМКИ

В същото време на граничните пунктове към Гърция също има големи опашки от чакащи да преминат границата, за да почиват в южната ни съседка.

Екоактивистът Мария Табакова заяви, че една от причината толкова много българи да избират Гърция е, че дори и да седнеш в заведение, персонала е приветлив, храната е вкусна. На родното Черноморие пък всяка година ставаме свидетели на всякакви шашми с цел да вземат повече пари от туристите. Храната не е качествена, а персонала е намръщен. в същото време обстановката в курортите е покрита с бетон, което не привлича нито българите нито чуждите туристи.

Драганов коментира, че не навсякъде в България обслужването и обстановката е некачествена, тъй като според статистиката 38 на сто от чуждите туристи се връщат на почивка у нас. Според екоактивистът обаче това се дължи на ниските цени на алкохола у нас.