Обитателите на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово са застрашени да зимуват в ламаринена барака, съобщава "Нощен Труд". В момента 12 жени са настанени във временно жилище, докато бъде завършена новата сграда на приюта.
Градежът започнал в началото на годината, а пусковият срок 31 октомври не е спазен, защото парите се оказали недостатъчни.
"Належащо е да се възстановят площадките около новата сграда и да се направи дренажна система, защото водата през зимата ще прониква направо в основите на постройката", смята директорката на дома Станка Мезева. Ръководството на социалното заведение е притеснено, че ако средствата не бъдат отпуснати навреме, 12 от всичките 73 болни жени, за които се грижат, ще трябва да изкарат студените месеци в бараката.
Сред домуващите има жени, които живеят на това място повече от 55 години. 6 пациенетки с по-лека форма на олигофрения наскоро са били изведени в защитено жилище в Горна Оряховица.
Неотдавна в приюта е била настанена 48-годишна пациентка от Ботевград. Жената страдала от церебрална парализа и представлявала покъртителна гледка. Тя била със силно деформирани крайници, свита на кълбо и не умеела сама да се обслужва. Не можела да говори и издавала членоразделни звуци. За болната дълги години се грижила майка й, но се разболяла от рак и умряла. Тогава сакатата жена попаднала в дома в Драганово.
"Силно се е привързала към някои от служителките. Когато не са близо до нея, плаче и дори вие от мъка", разказват работещите в интерната. /БЛИЦ