„Той е измамник!“. Това са точните думи на датския инвеститор Мортен Лунд по адрес на настоящия финансов министър и вицеприемиер Асен Василев, изречени миналата година пред бТВ. Според Лунд, Василев е откраднал кода на разработения от общата им компания софтуер и тайно го е продал не на друг, а директно на китайското правителство, като парите прибрал за себе си. Щетата е била най-малко за 20 милиона евро, с каквато сума са изгорели доверилите се на Василев чужденци. 

Сега Василев е финансов министър на България, а народът (каква ирония) инвестира в него по 50 милиарда лева (!) всяка година. Колкото са бюджетните приходи от данъци, такси, акцизи и обществено осигуряване. Какво ще се случи с тях, Мортен Лунд вече знае от собствения си горчив опит, но никой не се вслуша в предупрежденията му и вече берем плодовете. Българите от месеци са свидетели на огромен бюджетен дефицит, рекорден външен дълг, обедняване, високи цени на стоките от първа необходимост и горивата. Не, това не е за сметка на Асен Василев или Кирил Петков. Двамата „харвардци“ са си опекли добре баницата, получават високи заплати, имат собствен бизнес, а и се грижат интересите на ментора им Иво Прокопиев също да процъфтява. Достатъчно е да припомним милиардите, които са предвидили за „зелена“ енергия и които ще насочат именно към кръга „Капитал“ – ВЕИ, заводи за батерии и електромобили.

Има обаче една единствена пречка пред бруталните планове на Петков и Василев да източат докрай парите на държавата, а и предстоящите такива, които ще дойдат от Европа по Плана за възстановяване. Все пак на хартия България е демократична държава и съществува достатъчно сериозна опозиция (основно ДПС, заради което тази партия получава непрекъснати порции лъжи и манипулации от страна кръга „Капитал“ и неговите политически аватари), която повече от година не е спирала да разкрива далаверите им. Затова ходът на двамата е само един – да се саморазправят и с тази опозиция, досущ както са го сторили 90 години по-рано Хитлер и Мусолини във фашистките си държави, заглушавайки всяко различно мнение, с помощта на държавната принуда.

Не, не си мислете, че нашите „герои“ са измислили нещо различно – напротив, „хрумката“ им е без съд и присъда, без процес и без предоставяне на каквото и да било право на защита, да приемат извънреден закон, с който да нарочват по доноси „врагове на народа“, да конфискуват имуществото им и да ги изритват от обществото – както тях, така и близките им до девето коляно! Да, няма грешка, включително роднините на „враговете“ по пряка линия, по съребрена до четвърта степен и дори по сватовство до трета!

След като тази тяхна идея беше прокарана още през лятото на миналата година, но разбира се не срещна обществено одобрение, сега, няколко месеца по-късно, очевидно решили, че този път имат по-големи шансове да я пробутат в парламента, „законопроектът“ им вече е готов.

Видният конституционалист професор Пламен Киров вече изригна по този повод и ясно посочи, че става дума за напълно фашистки закон и за насилие над правото и конституцията, а следващата стъпка на двамата „променители“ ще е да има национални наказателни колонии и концентрационни лагери. Защото именно така са действали фашистката националсоциалистическа диктатура и Гестапо в Германия.

Накратко, фашистката идея на Асен Василев е той да оглави консултативен съвет към министерския съвет, който съвет, по „писмени становища“ от МВР, Външно министерство и ДАНС, щял да изготвя „наказателни списъци“ на враговете на новата власт – политици и бизнесмени и помагачите им, както и на техните роднини – майки, бащи, братя, сестри, първи и втори братовчеди, сватове и прочие, след което на банките и държавните институции ще бъде забранено да контактуват с тях, а имуществото им ще бъде запорирано и впоследствие конфискувано! Като дори тези мерки да бъдат обжалвани пред съд, това не спирало изпълнението им.

И сега внимание, основанията за тези „доноси“ от МВР и ДАНС, кръстени за благозвучие „писмени становища“, Асен Василев е предвидил да бъдат и „наложени санкции от компетентните органи на други държави“. Това е само едно от всички безумни основания, залегнали в законопроекта на Василев за налагане на санкции на български граждани. Тоест да си представим, че например Нигерия, Сомалия, Афганистан, Северна Корея или Русия, санкционират български гражданин (с цялата условност на това понятие, защото „законотворците“ дори не са си направили труда да обяснят какви според тях са тези „санкции“), тогава това директно попада в основанията за включване на въпросния гражданин и роднините му в българския „наказателен списък“.

И понеже освен прецедента по „Магнитски“, когато САЩ санкционираха български граждани, имаме и прецедент с руски санкции, наложени към бившия посланик в Москва Илиян Василев (подвизавал се в близкото до Прокопиев НПО-то „Антикорупционен фонд“, ръководено от журналиста от „Капитал“ Николай Стайков), както и към българката Маргарита Асенова – журналист живеещ в САЩ, то двамата автоматично влизат в списъка на Василев като „опасни за националната сигурност“, а имуществото им и това на техните роднини, става държавно. Разбира се, едва ли фашизоидите - „законотворци“ от министерство на финансите са се сетили за това, когато са писали проекта, но можем да предположим колко „доволни“ ще са САЩ и ЕС, да бъдат наказвани санкционирани от Русия лица и техните роднини до девето коляно, както да бъдат нарочвани за врагове на народа.

Абсолютно безумие, което със сигурност ще дискредитира още повече България в очите на европейските ни и евроатлантически партньори и което ясно показва, че държавата ни се управлява от хора, които нямат никаква идея нито къде се намират, нито пък смятат да спазват основни принципи в правото.

Но ако Мортен Лунд в крайна сметка е пил една студена вода и е прежалил инвестираните чрез Асен Василев 20 милиона евро, то е крайно време народът да посочи вратата на самозабравилите се съвременни остапбендеровци с дипломи от „Харвард