Хотелиерите по морето вдигат възнагражденията на служителите си поне с 20 процента, заради липсата на кадри. Това обясни министърът на туризма Евтим Милошев пред БНР.

"От началото на годината, за първите три месеца, според данни на Европейката туристическа комисия България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 година. Това е много добър показател", каза той. 

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г.  – ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г., съобщиха вчера от министерството. 

По думите на министъра оптимизъм дава и времето в началото на май, когато се събраха празниците – 1 май, Великден и Гергьовден, което от гледна точка на сектора е било добър период. Близо 80 000 туристически регистрации е имало за този период, което е много добър старт за сезона, посочи Евтим Милошев. 

Той отбеляза, че в организирания туризъм всичко много предварително се прави и изменения в графиците, съобразени с времето, не са добре, тъй като огромният поток чужди туристи, които ще дойдат, са организирани още през пролетта, а големите записвания почват още през миналата година. 

"Ако ни се падне трудно начало от гледна точка на времето, а след края на сезона имаме бонус слънчеви месеци, това не е много добре за организирания туризъм", допълни министърът. 

От думите на Евтим Милошев стана известно, че се търси тълкувателно решение, така че 9% ДДС  за туроператорите, чието действие изтича през юли, да може да се прилага поне в рамките на този сезон.

"Със сигурност нашето министерство и персонално аз ще се опитаме да поставим този въпрос на дискусия, ще направим нашите постъпления, най-вече към Министерството на финансите, дали може да се тълкува започналото правоотношение като данъчно събитие, което е настъпило при обстоятелства с 9 процента и ако това се случи, това би било голям жест към работодателите и към сектора", посочи служебният министър на туризма.  

По думите на министъра липсата на кадри принуждава работодателите да обещаят поне с 20 процента по-високо заплащане в сравнение с миналото лято.

Той призова външно министерство да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан.

В момента заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а по думите на министъра работодателите очакват тези служители.