И двете представяния бяха сериозни, защото и двамата претенденти имат дълъг професионален опит и дълъг юридически стаж. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Борис Ячев в коментара си за изслушването на двамата кандидати за председател на КПКОНПИ - Сотир Цацаров и Симеон Найденов.

Той подчерта, че всеки от кандидатите има своите предимства.

"Г-н Цацаров е по-тясно специализиран като главен прокурор един мандат, а преди това се е занимавал с наказателно право - прокуратура и участия в съдебни заседания, а г-н Найденов - в областта на правото и като следовател, и като адвокат - бил е от двете страни на барикадата, както сам се изрази по време на изслушването", каза Ячев.

По думите на Ячев освен запознаването на депутатите с концепциите на кандидатите, е било много важно и да се чуят и отговорите на въпросите, поставени от различни неправителствени организации, народни представители и членовете на антикорупционната парламентарна комисия.

"Въпросите обхващаха широк кръг от компетенцията и на претендентите, и на дейността им като бъдещи председатели на КПКОНПИ", посочи Ячев.

По повод обвиненията, че изборът е предрешен, има партийна намеса и липсва състезателност, Борис Ячев подчерта, че процедурата е дала достатъчно време за издигане на различни кандидатури както от неправителствени организации, така и от опозиционни политически сили.

Какво още каза председателят на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика вижте във видеото.