Главният прокурор Иван Гешев отправи първо питане до Конституционния съд. Обвинител номер 1 поиска от конституционните съдии да изтълкуват разпоредбата на член 103 от Конституцията, която касае имунитета на държавния глава и вицепрезидента.

Според доктора по конституционно право Борислав Цеков винаги, когато има неяснота или противоречие относно съдържанието и обхвата на дадени конституционни понятия, е добре да се търси Конституционният съд.

„В този смисъл това е уместно искане, защото член 103 е един от най-общо формулираните в конституцията. В него понятия като „държавна измяна”, „нарушения на конституцията”, които са от категорията на политическите престъпления от най-висш ранг, не са изяснения нито на конституционно, нито на законодателно равнище”, заяви той пред Нова телевизия. 

„Разглеждам искането на главния прокурор като добросъвестен опит да се очертаят по-ясно рамките, в които работи прокуратурата и правоохранителната система в държавата”, допълни Цеков.

„При президента имаме функционален и абсолютен имунитет. Тоест за действия при и по повод изпълнения на служебните функции, не се търси отговорност и той не може да бъде свален, освен в двете изключения – държавна измяна и нарушения на Конституцията” обясни още Цеков.