"30 години Либия отказва да си плати дълговете към "Булгаргеомин" - някога могъща държавна фирма, работеща в 40 държави, после изпаднала в несъстоятелност заради действията на либийските власти, които не си плащат дълговете и силово прогонват българите от Либия, където са изпълнили стриктно своите договорни задължения, и след това приватизирана". Това заяви проф. Борислав Цеков по време на участието си в предаването "Още от деня" с водещ Емил Кошлуков.

"Плащат си дълговете към частните болници на Тунис - 200 млн.щ.д., а към българската страна мотаят 30 години. Защото явно Тунис е много важна и авторитетна държава, а България е девета дупка на кавала, която може да бъде подритвана. Дълговете са абсолютно безспорни - Либия ги е признала в двустранен протокол от 1999 г. За танкера може и да има спор, но за дълга няма никакъв спор", подчерта Цеков.

И продължи: "Българските власти обаче бездействат, мрънкат. Разни кириакстефчовци защитават либийския интерес, тиражирайки откровени лъжи и манипулации. Като лъжата, че имало акт на пиратство при отнемането на танкера от либийския длъжник. Лъжа, защото престъплението "пиратство" е дефинирано ясно в чл. 100 и сл. от Конвенцията по морско право и няма и 1 хилядна от процента общо с правния казус с танкера. Но този казус и спор ще си се решава по съдебен ред", посочи Борислав Цеков.

"Големият въпрос е, че Либия не си плаща дълговете към български фирми 3 десетилетия. Унижава България отново, след като нанесе такива травми на нашето общество и такива гаври с българските лекари.

Има ли достойнство българската държава? Има ли правителство, което остро и катеторично ще защитава българския интерес, българските граждани, българския бизнес от чужди посегателства, както правят всички сериозни и цивилизовани държави? Три десетилетия не си плащат!

Правителството трябва всекидневно да вика либийския посланик и да му връчва протестни ноти. Да упражнява всевъзможен натиск на всички нива, да търси санкции и пр. Докога ще позволяваме да ни подритват?!", попита на висок глас Цеков.

Целия разговор в предаването на Емил Кошлуков можете да гледате тук! 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!