Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата. Във фокуса на разговора бяха необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

Министър-председателят Борисов посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки.

"От една страна, сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“, категоричен бе премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.

"На 30 март имахме извънредно заседание на Светия синод. Мерките, които ние трябва да спазваме и да се стараем, за да избягваме рискове от заразяване на хора. Днес имахме отново извънредно заседание по покана на Негово Светейшество. Светият синод изрази голямо уважение към Борисов и ръководеното правителство от него. Той доказа себе си. Казано е, че в трудни моменти, човек доказва какво има в него." Това каза по време на извънреден брифинг в Министерския съвет митрополит Гавриил веднага след срещата на премиера Борисов със Светия синод. 

"Поради извънредното положение в страната и това, че имаме запазен благодатен огън от миналата година. Светият синод препоръча полетът до Тел Авив да не се осъществи, а транспортните разходи да бъдат разпределени в помощ за борбата с коронавируса. 

На празника Цветница няма да се раздават върба и цветя. Направихме този компромис и не знам дали някога в историята на църквата ни е имало такова решение. Важното е да има литургия и тържество и на празника "Света троица" дано няма и помен от тази трагедия и да раздадем осветени цветя. 

Всячески ще се постараем да има ред. На Цветница най-голямото струпване на хора е за раздаване на върбата. В храма няма такова пренасищане. На Великден литургията почва в храма, после излизаме навън. Тази година ще започнем службата навън. Знаете, че най-много хора има първия половин час, когато сме навън. После в храма се връщат много малко хора", допълни той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!