Премиерът Бойко Борисов събира правителството на извънредно присъствено заседание, за да обсъди механизма за връщане на суми от страна на обществения доставчик “Булгаргаз” на неговите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г.

В края на миналата седмица министър-председателят обяви, че ще бъдат върнати на потребителите на "Топлофикация" 201 млн. лв. от надвзети от "Газпром" пари.

"Съпоставена, цената на газа е с 53% по-ниска спрямо 1 юни 2019 година. Това е в полза на българските граждани и българския бизнес. Тези пари - 203 млн. лв., от тях 60 млн. лв. отиват за Топлофикация София", обяви Борисов преди началото на заседанието.

"Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани", каза още той.

"Смятайте колко пари са изтекли от 90-а година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света", добави министър-председателят.

Премиерът пресметна, че около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората.

Той припомни и случилото се с КТБ.

„Удължаваме мярката 60/40 до септември. Имаме готовност тя да се удължи до края на годината. Всеки един бизнес, който е в затруднение, ще може да се рестартира с наша помощ", каза още министър-председателят. 

Социалният министър Деница Сачева поясни, че до момента по мярката са подадени 15 371 заявления за над 260 000 служители.

„За автобусния транспорт мярката ще достигне съотношение 80/20”, каза още Сачева.

Тя обяви и инициирането на нова мярка за намаляване на безработицата. Със 160 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките развитие” ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!