В сряда стана ясно, че видният анализатор Боян Чуков напуска БСП. Непосредствено след това се разбра, че той отива в редиците на ВМРО.

Днес самият Чуков реши да разкрие защо е предприел тази политическа рокада. Това той направи с дълъг пост в личния си фейсбук профил.

Ето какво написа Чуков (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"Приех поканата на ВМРО да участвам в гражданската квота на партията. Защо приех с благодарност това предизвикателство?

Моята професионална кариера дълги години е била неразривно свързана с националната сигурност на България. Винаги съм считал, че лоялността към българската държава, трябва да бъде над всичко останало.

През годините като офицер от разузнаването съм заемал дипломатически постове в българските посолства в Париж и Мадрид. По-късно съм бил член на политическия кабинет на двама български министър-председатели в качеството си на външнополитически съветник и секретар на Съвета за сигурност към МС.

Благодарен съм на българската държава, която е инвестирала много в мен. И първото ми задължение като български патриот е да й се „издължавам“ до последния си дъх.

Всички мои убеждения и позиции могат да се прочетат, видят или чуят в медиите. Не съм променил нищо в моите базови разбирания за патриотична отговорност, служба на българската държава и отстояване на националните интереси.    

България навлиза в сложен и труден период. Досегашната геополитическа мозайка се пропуква.

Цели региони се преформатират не само като територии и граници. Пренарежда се съзнанието на хората как да изглежда обществото.

Екстремните политики на неолиберализма ерозират традициите, националната сигурност на държавите и дори човешките биологични норми.

България не прави изключение в този план. Днес не се решава въпросът за държавното устройство на нашата страна, а дали и как да я има България.

Затова всеки смислен човек изпитва необходимост да защитава безкомпромисно българската история, традициите ни, нашето право да се наричаме с чест и достойнство българи. 

ВМРО традиционно изразява патриотични идеи. Въпросът за бъдещето на Македония и Косово е от стратегическо значение за България. Споделял съм публично експертни оценки и позиции по тези теми.

Считам за важни следните конкретни задачи на Балканите, които са от жизнено значение за нашата страна:
1. Признаване на българско малцинство в Косово.
2. Откриване на български културен център в град Призрен, Косово. 
3. Стартиране на изграждането на автомагистрала и жп линия София-Скопие. 
4. Пускане в експлоатация на редовна автобусна линия София-Скопие-Призрен-Прищина. 
5. Разширяване на българската държавната квота за стипендии на студенти от Македония и Косово.
6. Динамизиране на младежкия диалог между българи, македонци и албанци. 
7. Ускоряване на реализацията на инфраструктурния транспортен коридор №8 Бургас-Скопие-Вльора.  

В резултат на мощните атаки на либералния глобализъм срещу устойчивите рамки на националните държави се формира осъзнат патриотичен рефлекс на народите за самосъхранение.

ВМРО ще привлича и ангажира все повече симпатии, участия, настроения, защото профилът на тази партия е част от глобалния дебат за света. Светът вече не разговаря за ляво или дясно. Разговорът за бъдещето на света представлява конфликт и баланс между интересите на глобализма/неолиберализма и консервативната патриотична защита, която сработва през националната рамка на държавите и националните правителства".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!