Има завишен миграционен натиск у нас. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, където депутатите поискаха да го изслушат във връзка с нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция в България за периода на служебното правителство.

Мигрантите от Турция влизат не само у нас, но и на гръцка територия, заяви той. "Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение", заяви Рашков. Той отчете бума на мигранти и заради разхлабването на COVID-мерките. Миналата година министърът напомни, че това не е било възможно. 

Депутатите гласуваха предложението на Тома Биков от ГЕРБ - СДС изслушването на вътрешния министър да бъде излъчвано по БНТ 2. Първоначално бе направено предложение то да бъде излъчвано по БНТ 1.

Тома Биков настоя, че част от хората предпочитат да гледат олимпиадата. Нашето представление да го минем по БНТ2, каза Биков. "За" гласуваха 170 народни представители "против" - петима и "въздържали се" - шест. В парламентарния контрол ще участват министър Кирил Петков и още осем министри.

„Въпросът за миграционния натиск е изключително важен и е съществен не само за България, това е световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема. Независимо че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия, защото има завишен миграционен натиск.“

МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много, допълни Рашков. Той даде пример с Литва, където натискът е 30 пъти повече, отколкото предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия.

„Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да наблюдаваме тези процеси. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа“, обясни още служебният вътрешен министър.

По думите му миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. очаква се допълнително повишение на този натиск заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми.

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран.

Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница.

„Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България.

Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути.

Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса“, обясни още Рашков.

Съществен фактор е и облекчаването на COVID мерките и в Турция.

През месец юли се отчита нарастване с два пъти на преминалите лица и превозни средства на основните гранични пунктове у нас, което основно се дължи на транзитно преминаване на лица с цел туризъм през нашата територия.