Укриващ се в Дубай Васил Божков, на когото са повдигнати 19 обвинения от родното правосъдие, направи пореден опит да атакува държавата и да брани незаконната си колекция. Този път той реши да отклони вниманието как е придобил стотици исторически ценности, пише "Монитор".

С "обръщение" на фейсбук страницата си обвиняемият Божков се опитва да манипулира общественото мнение, че колекцията му, от която като едва 212 предмета са официално регистрирани, е иззета неправомерно. И тук „удобно“ бившият магураджия отново се опитва да въвлече Делян Пеевски.

Основният свидетел срещу кървавия бос – Цветомир Найденов, на няколко пъти обяви, че иманяри са доставяли на Божков голяма част от колекцията му.


"Бая иманяри буквално дадоха фира, а той много често контактуваше с тях покрай т. нар. му "колекция". Така съм чувал. Каквито доказателства съм имал, съм ги показал, призовавам всички хора да не се плашат от Черепа, не е толкова страшен, вътрешно си е страхлив“, коментира още преди месеци шефът на Ефбет Цветомир Найденов.

Избягалият от правосъдието Божков е недоволен от правосъдието и търси „възмездие“, както той го нарича в излиянията си в социалните мрежи. Това не е първия път, когато той брани иманярските си похождения. Първият бе още на връх 24 май, когато чествахме деня на българската просвета и култура, и от тогава често претопля една и съща теза.

Но услужливо забравя, че именно едно от обвиненията срещу него е държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. Бившата секретарка на Божков Йоана Чолакова също е с обвинение - според разследването тя е била връзката му с иманярите.

Колекцията на Васил Божков съдържа около 3000 ценни предмета. Тя е известна с най-богатата сбирка от ритони от бронз, сребро и позлатено сребро в света, повече отколко в който и да било световен музей - около 20. Според проф. Иван Маразов стойността на най-ценния екземпляр е 2,5 млн. евро. Смята се, че цялата колекция на бизнесмена може да се оцени на близо 1 милиард евро, но това никога не е правено официално.

Министърът на културата Боил Банов опроверга твърденията на Божков, че личната му колекция е разсипана."Това не е така. Още от самото начало пълзяха слухове, че се изнасят кашони и чували. Имаше преправен клип, който не касае съответното място. Всичко е изнесено изрядно и се съхранява добре. Полагат се грижи, каквито не са полагани досега", подчерта още преди месеци министърът.