"Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите. Днес един от най-сериозните проблеми на българската демокрация сте вие", това каза по време на петъчния парламентарен контрол народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в декларация от името на група.

"Във връзка с отправени обвинения в корупция от заместник-председателя на Народното събрание към журналисти от различни медии ние от БСП изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България.

Обвиненията в корупция за публични личности трябва да бъдат надлежно доказвани преди да бъдат отправени, защото в противен случай те се превръщат в клевета", заяви още Кутев, цитиран от Фокус.

Валери Симеонов хвърли нова бомба: Имам информация за корупция на още един рейтингов журналист от bTV

Според него не могат да се привикват журналисти в прокуратурата, защото това нарушава Конституцията на страната.

"Мен ако питате, не можете дори да си го помисляте, защото с подобни мисли в главата ставате опасни за демокрацията. Със сигурност не можете да управлявате европейска държава, докато не разберете, че има ценности, които са над личното ви его, че изобщо не може тези ценности да ги поставяте на съмнения.

Не и в нашата държава, не и в нашата демокрация.

Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта и всички го усещаме. Журналистите го и виждат. Тези от тях, които още не са се поддали на страха и малодушието го отбелязват и разказват. Точно тези журналисти трябва да защитаваме, а не вие да ги заплашвате", обясни Кутев.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!