Над един милион фалшиви стоки на стойност 33 милиона евро са открити в масивна операция за фалшиви продукти. 

В нея участваха 16 страни членки на Европейския съюз, като решаващ принос имаха българските гранични служби.

Според изявлението на Отдела за гранична сигурност на Европейския съюз (Фронтекс), при пъвата операция с подобен размер, огромен брой фалшиви продукти са конфискувани в граничните региони на ЕС. Продуктите са били подготвяни за разпространение на европейския пазар от контрабандисти. 

По време на операциите са иззети продукти като велосипеди, играчки, парфюми и лекарства, които не отговарят на стандартите на ЕС. Сред иззетите вещи са и текстилни изделия и аксесоари.

Докладът включва информация, че фалшивите и контрабандните стоки идват предимно от трети страни като Китай и Турция и че се използват различни транспортни средства, маршрути и методи на работа, за да се предотврати откриването им.

Тази мащабна операция, наречена „JAD Пирати I” и проведена под ръководството на България и Португалия, продължи точно 11 дни.

От Фронтекс уточняват, че са много доволни от работата на граничните служители и властите в България. Също така се уточнява, че предстоят още подобни операции, за да бъде защитен европейския пазар от некачествени стоки.