Анкетни карти за избор на символ на града ще бъдат раздавани от днес по улиците на Бургас. В тях са посочени 7 известни бургаски паметника, и всеки анкетиран може да посочи един от изброените, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Като кандидат-символи са посочени църквата „Св. Св. Кирил и Методий", Синагогата, която сега е художествена галерия „Петко Задгорски", мостикът, Драматичен театър „Адриана Будевска", Арменската църква, къщата -музей „Петя Дубарова" , сградата на община Бургас. Те са избрани от консултативен съвет по туризъм. Бургазлии могат да посочат и друг символ освен изброените. Паметникът, който събере най-много гласове, ще бъде новият символ на Бургас.
Кампания за избор на символ на общината ще продължи до 15 октомври, съобщи Диана Колчева от отдел „Туризъм”. Целта на тази кампания е бургазлии да изберат общ символ който ги кара да чувстват принадлежност към територията. Общ символ, който ги кара да остават и да творят в собствения си град и който ще кара децата да се се завръщат отново, където и да са били по света”, каза Колчева.
В пет пункта жителите на Бургас ще могат да дадат гласа си: общината на Бургас, регионалния бургаски музей, регионална библиотека „П.Яворов” , туристическия информационен център, в големите хипермаркети.
Бурни дебати се разразиха на пресконференцията между журналистите и представителите на отдел „Туризъм”. Повод за споровете бе отпечатаната брошура, на която са предложени 7 сгради от Бургас. Те са избрани от 19-членна комисия и Консултативния съвет по туризъм. Според журналистите не това са сградите, които бургазлии биха посочили за символи на техния град. Защото кратка анкета сред бургазлии показва, че те посочват мостика, казиното, морската градина и „Часовника” до общината като символ на Бургас. Повечето от тези предложения се различават от предложенията на общината.
Диана Колчева от отдел „Туризъм” отговори, че тези, които не одобряват нито един от посочените символи, могат да дадат друго предложение в долната част на брошурата. Журналистите контрираха, че там по никакъв начин не е отбелязано, че гражданите могат да дават допълнително предложения и това би ги объркало да гласуват само за представените символи. От отдел „Туризъм” се ангажираха да поправят грешката и в следващите пет хиляди брошури, които ще бъдат отпечатани, това ще бъде направено. /БЛИЦ