Терминът "бюджетен телефон" в заглавието не трябва да ви плаши. Доскоро този клас телефони беше синоним на лоша екранна резолюция, бавен процесор, ужаснa камерa и куп други негативни характеристики.

Но секторът на смартфоните се развива с изключителна скорост и сега закупуването на бюджетен телефон в никакъв случай не означава, че правите компромис с качеството.

Вече не е толкова необичайно да намерим достъпен телефон с много от удобствата, които се предлагат във високия ценови клас. Ще се убедите, че двойни камери, допълнителна памет и NFC технология са част от характеристиките на почти всеки телефон и не е нужно да давате 1500 лева (минимум, в повечето случаи) за разпознаваем флагман.

Разбира се, не всеки бюджетен смартфон може да се похвали с добри показатели, но след проучване всеки може да се ориентира в океана от устройства.
 

Добър пример в това отношение е A1 Alpha, вторият собствен смартфон на А1, който изненадва с приятен дизайн, солиден хардуер и добри характеристики, които ще се харесат на всеки, който не желае да влага толкова сериозна сума в името на последен модел смартфон.

A1 Alpha залага на осемядрен Unisoc SC9863A, захранван от батерия с капацитет 3,200 mAh. Моделът разполага с 3GB оперативна памет, което е напълно достатъчно за ежедневни задачи като снимки и сърфиране в социалните мрежи, и гарантира стабилна и плавна работа.

Телефонът е с дисплей 6.26 инча, със съотношение 19:9 и капковидно изрязан ноч. Любителите фотографи няма да останат разочаровани от двойната камера на гърба с 13 MP + 2 MP, която разполага с изкуствен интелект, HDR функция и боке ефект.

Изкуственият интелект разпознава сцени, а HDR спомага за прецизността на цветовете, което гарантира на потребителите добро качество на снимките. Предната камера е 8 MP и също разполага с оптимизация на снимки, отново благодарение на изкуствения интелект.
 

Моделът работи с най-новата версия на Android - 9 Pie. A1 Alpha има слотове за две симкарти, сензор за пръстов отпечатък, намиращ се на задния панел, сензор за лицево разпознаване, 64 GB вградена памет, слот за допълнителна карта памет, 3,5 мм жак за слушалки, както и NFC и Bluetooth за споделяне на файлове.

A1 Alpha е поредното доказателство, че тенденцията се изменя и "премиум" функциите, които преди бяха достъпни само при високия ценови клас, вече са на лице и при някои бюджетни телефони.

Потребителите вече няма нужда да избират между добър или евтин телефон, защото не липсват успешни комбинации с отлично съотношение цена / качество. А1 Alpha е типичен пример в това отношение.