Валежите в страната през май ще се увеличат значително. Още през първите дни на май температурите ще се променят и ще застудее. Това заяви в ефира на Нова телевизия синоптикът на НИМХ Красимир Стоев.

"Температурите ще са близки до климатичните норми", каза той и добави, че валежите ще се увеличат. 

"По съществен процес се очаква в края на първото и началото на второто десетдневие. Тогава температурите ще с е повишат и ще са по високи от обичайните", каза той. 

"Очакват се силни валежи към 17-18 май. Градушки ще има на повече места тогава", каза Стоев. 

"Тенденцията е, че третото десетдневие температурите да се понижат. Тогава ще има неустойчива въздушна маса над страната с валежи, гръмотевични бури. Ще паднат значителни количества дъжд", добави той. 

"Очаква се средната месечна температура да е 15-17 градуса. Най-ниските между 3 и 8 градуса. Ще паднат и последните пролетни слани. Най-високите температури ще са 28-33 градуса. Ще се реализират през второто десетдневие на месеца", смята Стоев.

Той прогнозира, че валежите ще са около климатичните норми - 50-70 литра кв./м., а в планинските между 70 и 140 л. кв/м. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!