Гигантско, хиперактивно слънчево петно, което отприщи три слънчеви изригвания от клас X за по-малко от 24 часа миналата седмица, продължи да се раздува и сега е насочено право към Земята.

Периодът на тревожна тишина предполага, че нарастващото тъмно петно може да се подготвя за друго масивно изригване, което може да се разбие в нашата планета с потенциално вредни резултати, съобщи Spaceweather.com.

Слънчевото петно AR3590 се появи за първи път от страната на Слънцето, обърната към Земята, на 18 февруари и бързо се разрасна в тъмно петно, няколко пъти по-широко от нашата планета.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

На 21 февруари AR3590 изплю двойка изригвания от клас X - най-мощният тип слънчево изригване - с величини X1.7 и X1.8. На 22 февруари същото слънчево петно отприщи масивно изригване X6.3, най-мощната слънчева експлозия от повече от шест години.

 

И трите изригвания причиниха временно радиозатъмнение на Земята, но нито едно от тях не предизвика изхвърляне на коронална маса (CME) - облаци от магнетизирана плазма, които могат да се ударят в магнитния щит на нашата планета, докато летят през Космоса.

Ако някоя от тези значителни експлозии бе изстреляла CME на Земята, получените плазмени облаци биха могли да предизвикат тежки геомагнитни бури - смущения в магнитното поле на Земята, които могат да позволят на слънчевата радиация да повлияе на наземната инфраструктура, да предизвика зашеметяващи аврорални дисплеи и да накара сателитите да паднат обратно на Земята.

След трите изригвания от клас X, AR3590 продължи да расте, почти удвоявайки размера си. Сега това е едно от най-големите слънчеви петна в настоящия слънчев цикъл, започнал през 2019 г., съобщи Spaceweather.com.

Експертите прогнозираха, че нестабилното магнитно поле на слънчевото петно „съхранява енергия за повече експлозии от клас X“, но досега то е успяло само няколко слаби изригвания от клас M (класът под клас X), откакто избухнаха тройните изригвания, съобщи по-рано сайтът Spaceweather.com.

Това предполага, че слънчевото петно може да съхранява енергия за друга масивна експлозия.

 

Гигантското слънчево петно в момента е насочено „почти директно“ към Земята, според Spaceweather.com. Така че, ако друго значително изригване от клас X избухне от слънцето и изстреля CME, нашата планета ще бъде точно на огневата линия.

AR3590 сега е около 60% от размера на чудовищното слънчево петно, което породи събитието Карингтън (Carrington Event) - масивна слънчева буря през 1859 г., която се смята за най-голямата слънчева буря в записаната история, удряла Земята.

Ако изригване на ниво Carrington Event изстреля CME на Земята днес, това може да причини дългосрочно прекъсване на глобалните електропреносни мрежи и да унищожи повечето от космическите кораби в орбита около Земята, което да доведе до щети на стойност трилиони долари.

AR3590 не е достатъчно голямо, за да предизвика този тип слънчева буря, но дори и да хвърли CME, който е наполовина по-мощен към нас - което е възможно - пак може да причини сериозни проблеми.

Скорошното увеличаване на размера и честотата на слънчевите петна, както и по-честите и мощни слънчеви бури, са ясни признаци, че Слънцето бързо се приближава към експлозивния пик в своя приблизително 11-годишен цикъл, известен като слънчев максимум.

 

Сега учените смятат, че слънчевият максимум може да достигне през първата половина на тази година, което е много по-рано от първоначалните прогнози на експертите. Също така вероятно ще бъде много по-мощен, отколкото учените първоначално очакваха.

В резултат на това има приличен шанс, че дори и AR3590 да не ни хвърли нещо неприятно, пак можем да бъдем ударени от свръхзаредена слънчева буря в някакъв момент през следващите няколко години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук