Етаж от сграда в центъра на град Българово е бил превърнат във ферма за криптовалути, стопанисвана от бургазлия близо една година.

Криминалисти от ОДМВР-Бургас атакуваха сградата по подозрение, че вътре вероятно е устроена високопродуктивна нарколаборатория, предвид данните за използваното електричество, подадени от ЕР „Юг”, пише "Флагман".  

При спецоперацията униформени и цивилни ченгета са се натъкнали и на самия крипто фермер, който е бил в помещението. Той е арестуван. Оказало се, че е разположил огромно количество процесори и видеокарти, копаещи денонощно различни криптовалути.

Едва ли това би могло да се квалифицира като престъпление, ако „копачът” законно е заплащал консумираното количество електроенергия.



От ЕР „Юг” са подали сигнала, след близо година, отчитайки, че някъде се губят средно по 70 хил.лв. консумация на електричество месечно. Затова и при подготовката на акцията днес полицаите са смятали, че тази консумация вероятно идва от лампи с голяма мощност, с каквито на закрито се отглеждат канабисови растения. 

Сградата, превърната в крипто ферма се намира на централната ул. „9 септември” в Българово. Двуетажната постройка е от тоталитарно време на РПК "Черноморка". Именно настоящият управител на кооперацията Васил Буковски е отдал под наем помещението на златотърсача.

Две фирми са наемателите на помещенията. Първият етаж е собственост на местния бизнесмен Стойчо Кавалджиев, който посочи, че е отдал помещението на „Еф.Ем.Трейд 1“ ЕООД.

Фирмата е регистрирана на ул.“Съгласие“ 24 в Бургас, еднолична собственост е на 71-годишния Радостин Тодоров Вълчев от Созопол. Въпросният мъж има участие в редица компании, вероятно е подставено лице и тепърва ще се установява съпричастността му към работата на крипто фермата.

Вторият етаж е на РПК „Черноморка“ и е отдаден на „Тедива Бургас“ ЕООД, посочиха от фирмата. Собственик на „Тедива Бургас“ е Иван Тодоров Късев, бургазлия, на 40 години, живеещ по постоянен адрес в ж.к.“Възраждане“. Той е съдружник или управител в още няколко компании – „Конопица България“ ЕООД, „Ел-Текст 95“ ЕООД, „Файн“ ЕОД, „ЕС Мизия“ ЕООД, „Евро“ ЕООД, „Феррум Трейдинг“ ООД.

По-голяма част от тях са регистрирани в столицата, а предметът им на дейност е много широк.

 „В последните месеци няколко пъти електрозахрването около тази сграда се сриваше. Хората се обаждат на мен, а не на ЕВН и аз обикновено виках авариен екип, за да го възстанови. Никога не съм виждал хора да влизат и излизат от тази сграда.

За мен беше напълно непонятно кои са наемателите. Живущите наоколо ми разказваха, че постоянно се чувал някакъв шум, все едно работят климатици“, разказа кметът на Българово Йордан Йорданов. Той уточни, че в една и съща линия с тази сграда били закачени 10 къщи, точно те имали проблеми с електрозахранването в последните месеци.

Сградата, която се намира на ул.“9 септември“ е двуетажна постройка от тоталитарно време. Повече от 15 години не е имала наемател. Последно е била дискотека, а през соца – ресторант, сладкарница и универсален магазин. 

„Преди време дойдоха при мен две момчета. Казаха ми, че искат да използват сградата за склад, щели да оставят някакви столове. Обясних им, че дори няма ток вътре, а те поеха ангажимент да оправят всичко. Дадох им го за символичен наем – 50 лева на месец“, разказа управител на „Черноморка“.

Той остана силно изненадан от новината, че помещенията се използват за крипто ферма и ЕРП-то има сериозни съмнения, че се краде ток.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ