В Министерството на отбраната подписаха договор за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции, съобщиха от МО.

СКСО получава 98 машини от 10 типа с различно предназначение на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.
 

Фирмата-изпълнител поема ангажимент да изгради технически център в Пловдив, където да могат да се извършват най-леките ремонти. Договорът трябва да бъде изпълнен до три години, но от „САМЕЛ-90“ се ангажираха да доставят машините по-рано от договореното.

Присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и неговите заместници генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.


 

В своето изявление военният министър Красимир Каракачанов подчерта, че с подписването на този договор се прави още една крачка към повишаването на способностите на нашите въоръжение сили.

"С договора осигуряваме Специалните сили да получат нова техника, с която да бъдат по- ефикасни и полезни при защитата на територията и другите мисии", каза той. По думите му още от началото включването на българската индустрия било тяхна кауза. Според него това дело е патриотично. "С парите на българските данъкоплатци да се помага българската икономика", заяви Каракачанов. 
 

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев пък изтъкна, че това било исторически момент. По думите му – договорът е изключително важен, постигнат след много усилия от всички страни, като в рамките на преговорния процес са договорени най-добрите възможни условия.
 

Матеев подчерта, че има бронирани високопроходими машини с три разновидности, санитарен автомобил, тактически автомобили, частично бронирани автомобили, автомобили тип линейки и тип автобуси.
 

Матеев разкри ,че е договорено и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.
 

"Първите машини ги очакваме до лятото на следващата година", заяви Матеев пред ВТК. Той добави, че ще пристигат по около 30 на година.