Полицаите започват да получават парични компенсации за служебните дрехи, които сами са си купували в последните 5 години. От 1 август започва разпределянето на 17 милиона лева.

На протестите полицаите демонстрираха скъсани и износени облекла. От МВР обаче показват складове, пълни с нови униформи за полицаи, жандармеристи, пожарникари и катаджии.

Изработката и тестовете в специализирана лаборатория продължавали няколко месеца, това бавело доставките. Всеки шев и копче трябва да отговаря на европейски изисквания.

Униформи - полицаи

Не става ясно дали в складовете има достатъчно дрехи за всички полицаи. Сигурно е едно, че обувки няма, съобщава bTV.

Годишно всеки полицаи има лимит за работно облекло от 400 лева. Само зимната униформа обаче струва 430 лева. Чифт кубинки е още стотина лева.

Служителят трябва да избира кубинки ли да си купи, или зимно униформено облекло, обясни Илия Хрисимов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Униформите щели да стигнат до полицаите скоро. Вече пътува камион с новите облекла за Плевен.

Всяка една униформа има гаранция от три месеца, тя започва да тече в момента, в който полицаят получи своето облекло. Униформата може да бъде подменена в два случая: при производствен дефект или при увреждане вследствие на изпълнение на служебните задължения.