Да дариш живот, когато това изглежда трудно постижимо – такава е историята с щастлив край за Илияна Петрова и д-р Анна Петкова от болница „Света Анна“.

22-годшната Илияна ражда второто си дете – Димитър. Той е на 4 дни и е на бял свят благодарение на лекарския екип, който се грижи за майка му, тъй като  тя страда от епилепсия.

Илияна признава, че когато лекарите разбират за състоянието ѝ е започнала да ходи по лекари и специалисти, за да се увери, че всичко ще бъде наред с бременността и раждането.

А д-р Петкова обясни, че епилепсията може да се обостри и при бременността, и при раждането.

„Добре е такива родилки да се родоразрешават в многопрофилни болници, където има необходимите специалисти, с които да бъдат консултирани и ако е необходимо - да бъдат извикани по всяко време на денонощието невролог и анестезиолог реаниматор“, подчертава лекарят. Илияна смята, че е попаднала на най-добрите специалисти. Затова и бременността минава леко и не среща проблеми.

Лекарите обясниха, че състоянието на майката трябва да се следи постоянно, като това включва кръвно налягане, допълнителни изследвания, пълна кръвна картина и урина. Освен това бременните трябва да приемат фолиева киселина в по-високи дози.

При обостряне на епилепсия се намалява притокът на кислород към плода, което може да доведе до хипоксия, а в най-тежките случаи, ако по време на раждане получи гърч, дори до внезапна смърт на плода, предупреждават специалистите.

Д-р Анна Петкова е на 27 години. Преди година и половина започва специализация в Окръжна болница. А човекът, който й е дал живот, нейната майка - д-р Красимира Жекова, е и завеждащ в Родилното отделение.

Тя вече има над 25 години стаж в болница "Света Анна" и хиляди бебета, които първо са се озовавали в нейните ръце. Дъщеря ѝ поема по същия благодарен, но и отговорен път.

Признава, че остава да работи у нас и е изключително щастлива, че има шанса да се учи от своята майка. Освен това черпи опит от проф. Ангел Димитров с дългогодишен опит в гинекологията и акушерството.Смята, че нейната професия е най-благородната в медицината и носи много щастие.

Да можеш да държиш в обятията си най-голямата си мечта - това сбъдват всеки ден специалистите в родилното отделение.
А семейството на Илиана се увеличи с още един член, с когото вече са си у дома.