Нещо рядко срещано се случи в българското публично пространство, един от най-изявените адвокати на организациите на зелените движения у нас Регина Стоилова  даде емблематичния ТЕЦ „Бобов дол“ за пример за съобразяване с интересите на местната общност.

Една от най-важните български централи и различните зелени движения през години често са имали сблъсъци и спорове по еколологични теми , но явно нещата може би започват да се променят.

Пред сайта Тоест, адвокат Стоилова, казва: „Но вече започва да се осъзнава, че интересите на инвеститора и на местната общност трябва да съвпадат.

Ще дам пример: преди по-малко от месец изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ заяви публично, че централата се отказва да гори отпадъци именно заради необходимостта да има такова единство, да има разбиране и добри отношения между централата и местната общност.

Тази позиция беше потвърдена с решение на Съвета на директорите, взето на 8 юни. Остава да видим дали централата ще удържи на думата си. Показателно е, че дори инвеститорите разбират нуждата от подкрепата на местната общност, което става чрез приемане, диалог и откритост“

От ТЕЦ „Бобов дол“ коментираха, че винаги са се съобразявали с интересите на местните хора и че както топлоцентралата е важна за препитанието на целия регион, така и жителите на общината  са изключително  важни за съществуването на такова мощно структуроопределящо предприятие.

Енергийни експерти посочват, че в последните години  ТЕЦ „Бобов дол“ е започнал значителни промени в областта на опазването на околната среда и дори е станал част от платформата за преход към нулева въглеродна икономика „Brown to green“.

В свои интервюта напоследък изпълнителният директор инж. Емил Христов заявява, че централата  планира постепенен преход от традиционните въглища към природен газ и дори внедряването на още напреднали екологични технологии за производство на енергия.