България остава страна с чума по дребните животни заради проблемната ферма в Болярово, каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Този статус ще се запази, докато огнището на заболяването не бъде унищожено.

През миналото лято собствениците на стопанството отказаха да допуснат ветеринарните лекари при стадото си въпреки откритите две положителни проби за чума по овцете.
„Всички компетентни органи са на мнение, че фермата в Болярово създава опасност от разпространение на заразата както за съседните страни, така и за Европа. Неизпълнението на правилата и действащото европейско и национално законодателство е лош знак към партньорите ни в ЕС и към гражданите на страната ни“, уточни д-р Илиев.

Ситуацията наложи да бъдат взети още 30 000 проби на животни около съмнителните места, което струва на държавата около 1 300 000 лева. Само дезинфекцията на района около стадото на Анка коства около 300 хиляди лева за тази година.

Фермата в Болярово създава още един проблем. Докато стадото на Анка е записано в регистъра в Световната организация за здраве на животните като неунищожено и поради тази причина България се води страна с чума по дребните преживни животни, много държави не биха търгували с наша продукция. „Трябва да изпълняваме регламентите, за да покажем, че можем да участваме в общия пазар, без да носим опасност за никого“, каза д-р Илиев.  

Всички животни от други ферми, при които са открити антитела, бяха изкупени или продадени от собствениците си на кланици. Стопаните, спазили правилата, са компенсирани на цени, които в момента са над пазарните, уточни д-р Илиев. Голяма част от тях вече са населили фермите си с нови животни, отчетени са и много новорегистрирани обекти.

Междувременно Районният съд в Елхово отмени на първа инстанция глобата за стопаните от Болярово, които не позволиха на официалните ветеринарни власти да влязат във фермата им. Санкцията беше наложена от инспекторите в Ямбол миналото лято. Решението е обжалвано от ОДБХ-Ямбол пред Административен съд.