Коронавирусът затвори някои от обектите на Регионалния исторически музей във Велико Търново. С цел ограничаване опасността от разпространение на заразата, от 8 ноември 2020 до 20 март 2021 г. няма да работят църквата „Рождество Христово” и Констанцалиевата къща в село Арбанаси. 

От 6 до 17 ноември няма да работи и музеят Затвор в старата част на В. Търново. Причината обаче там не е вирусът, а извършване на реставрационни и консервационни работи, съобщават от ръководството на музея.

Останалите музейни в старата столица продължават да работят при строго спазване на мерките за безопасност. От РИм отчитат, че през октомври муейните обекти са били посетени от 19 813 туристи, от които 3954 чужденци.

Сред чуждите посетители най-много са румънците 74%, следвани от англичани, испанци, украинци и французи. Най-посещавания обект продължава да е крепостта Царевец, като през миналия месец тя е била посетена от 12 872 души.

Общо 153 155 са туристите, посетили музейните обекти във В. Търново за десетте месеца на 2020 г. Заради пандемията значителна е намалял броят на чуждите туристи. Най-много туристи е имало през септември 34 277 души.