Светият Синод на БПЦ отказа да признае едностранно автокефалия на Македонската православна църква (МПЦ) и отказа да възстанови евхаристийно общение с нея докато е в схизма, но с братска загриженост ще се застъпи за постигане на общо съгласие между всички поместни православни църквии за уреждане на статута на МПЦ. Това е решието на БПЦ по искането на македонския синод, обясни пред Агенция „Фокус” д-р Борислав Цеков, автор и вносител на действащия Закон за вероизповеданията и преподавател по конституционно и по църковно право.

Преди дни той разясни как стои въпросът от гледна точка на православното канонично право и прогнозира точно такова решение на Светия Синод.

„Нашите архиереи показаха за пореден път, че стоят на здрави православни позиции и заедно с това с мъжество защитиха националните интереси, предпазвайки църквата и България от риска да бъде извадена от Светото православие поради неканонични действия, към които я тикаха политически и нецърковни среди, както и някои културолози със самодейни богословски наклонности, които нямат правна компетентност и познания по канонично право”, подчерта д-р Цеков. Ако БПЦ беше признала претенциите за правоприемство на МПЦ спрямо историческата българска Охридска архиепископия, това щеше да е истинско национално предателство равнозначно на това да се откажем от българския характер на Цар Самуил и неговото управление на средновековната българска държава, подчерта той.