Употребата на наркотиците сред българските младежи стана основна тема в сутрешния блок на Нова телевизия. Повод е статистиката, че 14,7% от учениците са опитвали дрога. Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация заяви директно, че не трябва да си затваряме очите за наркотиците, защото те се употребяват масово в нощните заведения.

Вредата няма да се намали със спирането на болни хора по улиците и вкарването им в затвора, трябва превенция и информация за наркотиците, за да знаят младежите как да ги приемат по-безопасно, заяви той. Думите му предизвикаха остра реакция на водещата Мирослава Иванова.

„Не, не е възможно да се вземат наркотици и това да е безопасно!”, прекъсна го тя.

Хасърджиев обаче остана на позицията си и заяви, че обществото не трябва да си затваря очите, а да отчете, че дрогата е станала част от съвременния живот на младежите.

Той даде пример с това, че наркодилърите са на почит, като влизат в дискотеките, а полицаите спират ученици с наркотици, за да взема рушвети от тях.

Той обясни, че на този фон младежите не знаят нищо за дрогата, преди да я опитат, затова имат представа, че марихуаната и дори кокаина са съвсем безвредни. Затова е нужда информация и превенция преди всичко останало, коментира шефът на Националната пациентска организация.

„В много държави по света броят на починалите от употребата на наркотици намалява постепенно. В България през последните години знаем, че загиналите и по пътищата, и от дрога – се увеличават. Обяснението е просто. Ние сме може би една от малкото държави по света – която, вместо да лекуваме зависимите, защото наркоманията е заболяване, ние ги вкарваме в затворите. И си мислим, че  като правим масово тестове и като изкарваме колко много са положителните проби - ще се преборим с наркозависимите. Очевидно това не е така”, каза още д-р Хасърджиев.

По думите му употребата на дрога в дискотеките е масово явление. „Няма какво да се крием. Няма как да не коментираме този факт и да го замитаме под чергата. Откакто свят светува човек е търсил някаква форма на забавление извън реалността. Наркотици винаги ще има.

Ние не можем изцяло да решим този проблем. Но това, което можем да направим, е да намалим вредата от наличието на този проблем. Вредата се намалява не със спирането на улицата и затварянето на млади хора”, подчерта той. И допълни: ”Необходима е информация и превенция”.

Той коментира и проучването, според което учениците у нас започват да пробват наркотици от 14-годишни. „Неотдаван направихме и подобно проучване за тютюнопушенето в България.

В страната е забранено дори да питаш деца за това, защото нашето пуританско общество смята, че така ги стимулираме към тютюнопушене.

Те така или иначе опитват от тези работи. Въпросът е дали са подготвени, когато опитват и дали знаят как да се пазят и към кого да се обърнат, на кого да се оплачат? За пореден път, със законодателството в България с този райски газ, чрез забрани, се опитваме да се борим не с истинските престъпници, които са виновни за разпространението на дрогата навсякъде”.