Като лекари намираме, че облекчаването на мерките в смисъл хората да могат да излизат на чист въздух, на слънце, децата да играят, разбира се при определени условия, това е безкрайно необходимо в ситуация, в която искаме да намалим стреса и да подобрим имунната защита.


Това бе залегнало в декларацията на БЛС, така че днешните решения са в синхрон на нашето становище като лекари. Това коментира в ефира на Нова тв д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Всички забрани бяха наложени с цел  да можем да подсигурим здравната система, да можем да набавим нужните материали, средства за защита, медикаменти, да направим методика на работа.

Защото тази пандемия ни завари неподготвени, тъй като тази болест е нещо ново. Не искахме да се получи една лавина от тежко болни, които да няма къде, как и с какво да лекуваме. Това го преживяха някои държави и заради това се взеха бързи мерки на изолация, които дадоха своя резултат, обясни тя. 

Сега е моментът, в който вече можем да правим крачки в страни, да разхлабваме мерките, защото ние имаме дълг да опазим здравето и живота на хората, но трябва да опазим и душата им, обясни тя. Трябва да се постигне баланс в ограниченията, допълни д-р Николова. 

Отпадането на КПП-ата е също едно от предложенията, залегнали в декларацията на БЛС. Ние искаме да се прецизира, доколко те са необходими и до кога. По-добре е процесът да бъде контролиран и насочван, отколкото да се случва това, на което в момента сме свидетели.

Какво лошо има човек да си отиде на чист въздух с децата на вилата или да си лови риба. Все пак хората трябва да помнят обаче, че нивото на висока лична хигиена и социална дистанция трябва да се поддържат, допълни тя.

Дори да има втора вълна на вируса на есен и през зимата, ние ще сме много по-подготвени, ще знаем повече за него,  ще знаем как да го лекуваме, а този, който е предупреден, е въоръжен, завърши тя.