Гвардията умира, но не се предава. За съжаление, освен натиска върху нас вътре в кабинетите, започнаха отново съобщенията в пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС) за починали колеги. Ние не сме хората, които могат да затворят офисите, да работят дистанционно или да излязат в отпуск. Няма кой да ни замести. Това каза в интервю за предаването "България сутрин" на BG on AIR общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова.

"Няма Ковид зона в София, където пациентът да отиде, да бъде прегледан, да си направи рентгенографията и да получи рецепта. Това не се случва, не работи и да не кажа, че в някои Ковид зони се е налагало и пациентите ми да си плащат рентгеновите снимки, което за мен е недопустимо", допълни още д-р Николова.

„Протестите няма да намалят потока на пациенти. Има много други форми, които могат да се използват. Когато през кабинета ми минават по 50-70 човека – тези хора имат нуждата от лечение. Не мога да си позволя да ги изпратя на частен преглед", заяви тя.

"Пост-Ковид синдромът при неваксинираните харчи страшно много ресурс, следва дълъг път на възстановяване и въпреки всичко голяма част от тях не могат да се възстановят – страдат от хроничен недостиг на кислород. Проблемът с този пост-Ковид синдром ще бъде още по-голям, защото излизащите от тежко Ковид състояние развиват най-различни проблеми, като една моя пациентка дори разви тежък инсулинов диабет", коментира д-р Николова.

Според нея трябва да има информационна кампания в обществото, обясняваща как точно действат ваксините. А що се отнася до фалшивите сертификати, д-р Николова каза:  "Законът трябва да бъде приложен за всички. Докато няма наказани от двете страни, това ще продължава".