Д-р Тотко Найденов едва ли има нужда от представяне. Познат е и сред медицинското съсловие, и сред литераторите, защото е майстор на перото. 

- Вие сте семеен човек, с деца и внуци. Не е възможно в дългата ви лекарска практика да не сте се натъквали на изневери в семействата. Оправдана ли е, според вас, изневярата?

- Тук всеки отговаря сам за себе си. В Библията изневярата е категорично забранена, също и хомосексуализмът. “С мъжко да не лягаш като с женско, това е гнусота”, казва Господ на Мойсей. Същото повеляват и основателят на християнството свети апостол Павел, и свети Августин Блажени, един от основните му теолози. 

Не вярвам мъж или жена да са останали само с един-единствен партньор

На въпроса ви ще отговоря така: Не е грях да обичаш. Грях е да мразиш. В книгата ми “Убийте Отело”, където става дума за лекарски и съдебномедицински истории за ревност и изневяра, разказвам десетки случаи за узната изневяра.

Тя, както и болезнената ревност са основните причини за насилието в семействата, разводите, убийствата и самоубийствата. Болезнената ревност е патология, изгаряща натрапчивост, тежка болест, особено когато се съчетае с алкохола. 50 процента от самоубийствата у нас са причинени именно от узната - истинска или мнима, изневяра, или от несподелена любов.

Мъжете ги извършват 2,5 пъти по-често от жените, а уж са “силният пол”. Няма по-голяма глупост от това - да посегнеш на себе си само защото съпругата или любимата ти е кръшнала. Като не можеш да понесеш изневярата, няма ли други жени наоколо? 

- В дългата ви медицинска практика сблъсквали ли сте се със случаи на сексуално насилие от страна на лекар към пациентки или към колежки? 

- Лекарската професия и любовта са неразривно свързани, пък дори и в сексуално измерение, та не е необходимо един лекар да прибягва до насилие. 

“Класиката” в нашата професия е връзката лекар - медицинска сестра,впрочем няма нищо лошо в това: тя е синоним на нежност и грижовност.

- Какво бихте казали за все по-снижаващата се възрастова граница на първия сексуален контакт - и при момчетата, и при момичетата? 

- Това е особено тревожно. Сексуалната освободеност, да не кажа разюзданост, често преминава в промискуитет - безразборни полови отношения, включително оргии тип “Калигула”. Това е опасно за здравето и дори за живота.

Според Световната здравна организация всеки 24 часа по земното кълбо 100 милиона хетеросексуални двойки правят секс. Да, сексът според мен е най-висшата форма на човешко общуване - там си проличава, най-вече при мъжете, кой е егоист, кой - всеотдаен. Изразходват се средно 300 калории, повишава се имунната система, тургорът на кожата се подобрява, също и настроението. Пада напрежението. 

Людете, които редовно правят секс - поне два пъти седмично, живеят средно 6 години повече от “въздържателите”

Но за едно денонощие 900 000 жени зачеват, 150 000 абортират и 50 умират от усложненията на изкуственото прекъсване на бременността. Един милион души се заразяват от някоя от 20-те сексуално-предавани инфекции, наричани също венеризми. 7200 души всеки ден се заразяват с фаталния СПИН, а 5500 умират от него, по-скоро - от последствията му - пневмония и туберкулоза.

Така че ранното започване на полов живот крие реални опасности. Познавам един абитуриент, който е прихванал СПИН при първия си полов акт. Звучи много печално, нали? Отишъл на дискотека, пийнал чаша концентрат, изпушил цигара марихуана и... го направил в градината с една “кака”, както се изрази - “цялата в бяло”.

Бяло костюмче, бели обувки, бяла чантичка. Така и кръстих разказа за това нещастно момче - “Бялата смърт”. Попитах го имал ли е презерватив? Да. Защо не си го е сложил преди тогава? Не му дошло на ума. Ясно: комбинацията трева с алкохол те кара да се чувстваш неуязвим и безсмъртен. Да, ама не.

Увеличават се и заразите с трипер, хламидиаза, сифилис. Това ясно доказва, че младежите нямат сексуална култура и нехаят по отношение на венеризмите. 

- Важно ли е в училище да има уроци по сексуално възпитание, какви трябва да бъдат те и кой би трябвало да ги води?

- Откога тръбя за въвеждане на задължително обучение по здравно-духовна култура, мисля, че това е правилният термин. Написах и проект за учебно помагало - “Мила Родино”, включващо здравната просвета, включително и сексуалната. Както и най-важните наши исторически личности и събития, а също - и религиозни познания. За да се знае кой е Исус, кои са Мохамед и Буда. Преди години Министерството на образованието и науката сертифицира като учебно помагало за здравна и сексуална култура и моята “Здравна азбука”, но не направи нищо за популяризирането й. 

Превенцията, тоест предпазването от болести, струва най-евтино, а се отплаща най-скъпо

Но нито образователното министерство, нито здравното се интересуват от нея.

- Трябва ли в семейството да се говори за секс от страна на родителите пред децата, ако трябва - кога да започнат тези разговори? 

- Много сложен въпрос. Българите избягват да говорят с децата си по тази тема. Разбира се, желателно е бащите да разговарят с момчетата, а майките - с момичетата. Да почнат някъде в пети клас, стига вече да не е късно... Сред така наречените “европейски ценности” влиза и разюзданият секс, с особено наблягане на хомосексуалния.

По всяко време на деня можете да си включите порноканал, намирам това за отвратително! Промискуитет, шведски тройки и пр., без никакъв намек за предпазване от нежелано забременяване и венеризми! Всячески се стремят да отчуждят подрастващите от семейството и християнските ценности, да намалят раждаемостта, да опорочават децата ни. И то при положение, че изпаднахме във вече невъзвратим демографски срив.

 - Като става дума за това, нека ви попитам. Демографската криза у нас се задълбочава. Как да я спрем? 

- Няма как да я спрем - България е напът да изчезне. Убихме селското стопанство, промишлеността, образованието, духовността. Вижте кои персони се мъдрят по кориците на списанията и по сайтовете: чалгаджийки, плеймейтки, миски. Има ли многодетни майки? Няма!

- Нормално ли е, според вас, баба и дядо да си оставят професиите, ако все още работят, и да се посветят на внуците? 

- Напълно нормално и препоръчително е. Няма нищо по-важно от възпитанието и отглеждането на потомството. Затова и създадох клуб “Дядо, баба и внуче” към Съюза на офицерите от запаса.

- Как ще реагирате, ако ваша внучка, още неомъжена, дойде при вас и ви довери, че е бременна? 

- Бр-р-р... Пази Боже! Въздържам се от отговор...

- Специално във вашето семейство как печелите доверието на децата към родителите? 

- С възпитание в любов. Любов към семейството и отечеството. И в родова памет.

- Кой е вашият учител на морал в медицината?

- Една от книгите ми е “Забравеният Хипократ”, в нея говоря за лекарския морал и етика. Втори мандат съм член на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз. Издадох и “Български лекарски съюз” - кратка история през погледа на един очевидец”. Затова мисля, че темата ми е позната. 

Учител по лекарски морал на първо място е баща ми - д-р Найден Тотев Стоянов

Роден е през 1907-а, отиде си през 1985-а. Дипломирал се в Монпелие, интернист. От него разбрах и научих много морални постулати. Другият ми учител е невероятният клиницист-енциклопедист проф. Константин Чилов. Живял е от 1898-а до 1955-а. Заради него създадох и от 25 години организирам “Чилови дни” в родното му село Славейно, Смолянско, където се намира неговата къща музей. От живота и делото му си позволих да извадя основните лекарски принципи:

► Уважавай живота! 

► Грижи се за болния както за свой най-близък роднина! 

► Уважавай учителя и колегата!

► Всеки човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с достойнство!

Щрихи към биографията

Роден е през 1948 г. в Ямбол. Има две висши образования - по хуманна медицина и по журналистика, специалист по социална медицина. Работил е като ординатор в кардиологично отделение, домашен лекар и в Спешна помощ в Ямбол. Бил е и селски лекар в село Ръжена, Казанлъшко. Член е на Българския лекарски съюз, на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Съюза на офицерите от запаса.

Автор на 60 документално-публицистични и белетристични книги, предимно на лекарска и любовна тематика. Това са “222 любовни лекарски истории”, “111 нови любовни лекарски истории”, “За сърцата, що се любят...”, “Джобен гид за любовта и секса”, “Болестите и сексът на държавниците”, “Убийте Отело!” и други. Баща на 4 деца от един брак, дядо на 7 внучета. Създател на Деня на българския лекар, Деня на Спасението, който бе официализиран от Министерския съвет, както и Дядовден, честван на 17 ноември.

Нели ЖЕКОВА 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук