В структурите, свързани пряко с комбината "Кремиковци", започват съкращения. Това каза д-р Константин Тренчев пред журналисти, след приключването на националното съвещание между двете конфедерации КТ “Подкрепа” и КНСБ.

 В транспортния сектор започват да се обмислят съкращения в рамките на 10%. Според Тренчев може да се стигне и до 20% съкращения. В НЕК и “Булгаргаз” също се очакват проблеми, но още не се знаело от какъв характер ще бъдат те. В пристанищата и БДЖ, които работят с металургичния комбинат, ще има съкращения. Синдикатите заявиха позицията си по това, че препоръчват на всички структури, свързани по някакъв начин с "Кремиковци", да започнат да обсъждат евентуални стачни действия, като така ще са солидарни с работниците от комбината. 
Според председателят на КНСБ Желязко Христов се оказва, че освен кризата в "Кремиковци" социално напрежение има в “Български пощи”, Столична компания „Градски транспорт”, минния и телекомуникационния бранш в държавните предприятия.

Според него въпреки добрите постижения по осигурителните прагове и тези в реалния сектор за миналата година, работодателските и синдикални организации остават длъжници на хората на труда в договарянето на ефективни и колективни трудови договори. Има и дефицити в трудовото право на страната, каза още той. Синдикатите поискаха скорошна общонационална стачка. Тренчев поясни, че стачката няма да бъде единичен акт, а цяла кампания. Към стачните действия мислят да призоват всички стачкуващи в момента – млекопроизводители, зърнопроизводители и инвалиди.    

Двете синдикални организации заявиха, че няма да уважат 47–ия национален конгрес на БСП, на който са поканени. Това според Тренчев е политически акт, който би следвало да покаже на БСП какво се случва с тяхно участие. Освен това синдикатите ще поискат и излизането им от Тристранния съвет, където членуват.  
До сряда се очаква двете организации да излязат с обща оценка за дейността на тройната коалиция и с обща позиция по Бюджет 2009.   /Десислава Вангелова, БЛИЦ