Данъчните инспектори от НАП Варна засилват контрола при провеждане на масови прояви-концерти, фестивали и изложения по Северното Черноморие. Календарът на културните събитие се наблюдава от служителите на приходната агенция, като проверките се насочват главно към издаване на касови бележки и отчитане на оборотите, съобщиха от пресслужбата.
От НАП Варна напомнят на търговците, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение.

През летния сезон се засилват проверките. В Балчик данъчните установили, че на голям обект за вторични суровини изкупуването им става без касов апарат. На търговеца ще бъде съставен акт от 3000 до 10000 лев., а пунктът за вторични суровини ще бъде запечатан за един месец.

Чрез системата за дистанционна връзка с НАП се следят оборотите на 6849 касови апарата на обекти в Добрич. Под дистанционно наблюдение на системата са и 2810 касови апарата в Балчик и Албена, 1063 в Каварна и 356 апарата в Шабла.