Един на всеки 50 души, поставени под карантина заради контакти със заразени лица или завръщане у нас от рискова дестинация, е нарушил изолацията си, информира "Монитор". 

Това сочат данните на МВР и прокуратурата, които следят за спазването на задължителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Според последна информация за две седмици под карантина в изолация са поставени 24 000 души. Над 400 от тях пък са хванати в издънка – за тях е сигнализирано, че не са по домовете си или при проверка на адрес не са били открити от органите на реда.

Според гласуваните наскоро промени в НК нарушаването на карантината е престъпление и се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

По наредба пък изолираните заради опасност от разпространение на коронавирус хора се проверяват поне веднъж на 2 дни от екипи на МВР или РЗИ. Те проверяват дали човекът си е вкъщи и дали има сигнали, че напускал периметъра на дома си.

На служителите на вътрешното министерство вече е позволено и да изискват разпечатки от мобилния телефон на изолираното лице, за да се установи дали нерегламентирано е напускал дома си.

Изолирани в дома си по заповед на здравния министър Кирил Ананиев са и всички пристигащи от чужбина. Независимо дали са българи или чужденци, те трябва да посочат адрес, на който да бъдат изолирани за 14 дни.

Последният случай на нагло нарушаване на карантината е от уикенда – българин, завърнал се от Швеция, който отказал да спазва задължителната изолация и затова е бил задържан за 72 часа, съобщиха от държавното обвинение.

Срещу него е образувано досъдебно производство от 4-то РУ-СДВР, след като при извършване на проверки в различни дни по предварително подаден списък на лица, които следва да спазват карантина, полицейските служители са установили, че Г.Н.Б., който се върнал от Швеция с полет през Франкфурт, не се намира на постоянния си адрес.

„Установено е, че след пристигането си на летище София Г.Н.Б. е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина, като незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения“, уточняват от прокуратурата.
Когато разследващите повдигнали обвинение за беглеца от карантината, били сезирани и органите на РЗИ.

Целта била да се установи здравният статус на човека. След като е установено, че пробата за COVID-19 на лицето е отрицателна, той е задържан с прокурорско постановление. По-късно Софийският районен съд го пусна на свобода срещу 10 000 лв. парична гаранция.

Беглецът е само един от хилядите българи, които в последните няколко седмици са се завърнали от чужбина. Според НСИ през февруари до Италия са пътували над 10 000 българи в Испания - малко под 13 000, а във Франция са пътували над 13 000 български туристи. Близо 23 000 българи са пътували до Германия, а над 7000 до Великобритания. САЩ са посетени от близо 1000 българи.

Чужденците, които са пристигнали в страната ни през февруари, са най-много от Обединеното кралство - близо 33 000. У нас са пристигнали и около 10 000 италианци, 14 000 германци, над 5500 туристи от Франция, 4300 от Испания и близо 4000 туристи от САЩ.

Не всички те са поставени обаче под карантина, тъй като от 7 март, когато бе констатирана първата положителна проба за коронавирус у нас, до днес няколко пъти бе увеличаван обхватът на лицата, които се изолират след пътуване в чужбина.

От няколко дни след препоръка на Националния кризисен щаб в изолация се поставят всички пристигащи от чужбина.