ДАНС извършва проверка по сигнал на ПП "Атака" за обстоятелствата, свързани с приватизацията на електроразпределителните дружества и продажбата на БТК на офшорната фирма „Вива Венчърс“. За това днес председателят на ДАНС Петко Сертов е уведомил с писмо председателя на ПП "Атака" Волен Сидеров, съобщават от партийния пресцентър.
От ДАНС са изпратили сигнала, подаден от "Атака", и до Върховната касационна прокуратура за проверка дали има данни за извършено престъпление.
На 30.03.2009 г. "Атака" изпрати сигнал до ДАНС с настояване да се проведе разследване, което да установи какви са били активите на БТК и ЕРД при обявяването им за приватизация и какво е съотношението между тези активи и цената на продажбата.Кои са били фирмите – оценителки на тези активи, били ли са извършени при оценяването нарушения и ако има такива – защо са били извършени и има ли облагодетелстване при извършването на тези нарушения. Кои са основните лица от страна на правителството и Агенцията по приватизация, които са водили приватизационния процес в ущърб на държавата – защо са извършили тези действия и облагодетелствали ли са се чрез тях. Необходима е и проверка кой е собственик на акциите на БТК към момента, с оглед на информацията в публичното пространство, че се готви разпродаване на недвижимите имоти на компанията, е посочено още в сигнала на "Атака" , изпратен до ДАНС. /БЛИЦ