В Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) са събрани огромни данни за ненадеждност на доскорошната шефка на приходната агенция Мария Мургина и на това основание й е отнет достъпът до класифицирана информация. Данните са предадени на прокуратурата и е образувано досъдебно производство. Принципът за невиновност не е приоритетен в случая - достатъчно е, че има сигнали, които се проверяват, обясни пред Нова тв говорителката на ДАНС Зоя Димитрова.
Мария Мургина е била уведомена два пъти, че й отнемат достъпа до класифицирана информация - веднъж по телефона от служителя по сигурността в НАП и втори път чрез депозиране на писмо от ДАНС. Вчера тя е подписала, че се е запознала с това писмо. От този момент тече срок за обжалване пред ръководителя на държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, каза Димитрова.
ДАНС не мотивира отказа, посочва само правното основание - чл. 40, ал. І от Закона за защита на класифицираната информация. Сигналите са съвпаднали с изтичането на срока на разрешението за достъп и поисканото от Мургина подновяване. Данните, които са събрани сами по себе си са класифицирана информация и не могат да се огласят, но - предадени на прокуратурата - са били достатъчни за образуване на досъдебно производство, каза говорителката на ДАНС.

БЛИЦ припомня, че в първото си публично изказване след подадената оставка шефката на НАП Мария Мургина посочи, че от септември миналата година НАП е била обект на твърде много проверки, което е създало огромно напрежение в системата. "Чашата преля на 11 февруари т.г., когато журналисти ми звъняха по телефона с въпроса вярно ли е, че бил отнет достъпът до класифицирана информация. Не можах да приема, че е възможно, ако има такова нещо, да го разбера от медиите. Приех атаката като лична и на 12 февруари сутринта подадох оставка на премиера и министъра на финансите", каза Мургина.

Потърсени за коментар, от прокуратурата не дадоха пояснения за какви данни, събрани срещу Мургина, става въпрос. "Делото е с гриф "секретно" и не могат да се съобщават подробности", каза прокурорът по това разследване Маргарита Немска. Тя повтори това, което вече е огласявано: че е образувано наказателно производство за извършено престъпление от висши служители на Националната агенция по приходите, но до момента няма повдигнати обвинения. Немска не беше категорична дали Мария Мургина е сред служителите, на които евентуално могат да бъдат повдигнати обвинения, ако се съберат достатъчно доказателства. "Г-жа Мургина може да е едно от тези лица", каза прокурорката. /БЛИЦ