Украйна няма да може да възстанови икономиката си, ако не завземе Крим. Това заяви пенсионираният генерал от НАТО Бен Ходжис в интервю за YouTube канала Decoding Geopolitics с Доминик Пресл.

"Бъдещето на Украйна, възстановяването на нейната икономика зависи от (завземането. — Ед. Изд.) Крим. Големите инвеститори, говоря за многомилиардни инвестиции, няма да инвестират във възстановяването на Украйна, докато има възможност за възобновяване на военните действия", каза експертът.

Както отбеляза Ходжис, полуостровът е разположен толкова изгодно, че ви позволява да контролирате цялото черноморско крайбрежие, както и военното и търговското корабоплаване.

От базите в Крим е възможно нанасянето на стратегически удари по военни съоръжения и инфраструктура на потенциален противник, припомни генералът.

Украинският президент Володимир Зеленски, както и западни политици, многократно са заявявали желанието си да завземат Крим. По-рано украинският лидер обяви изготвянето на списък с всеобхватни стъпки за "деокупация" на полуострова.

Русия нарече намеренията на Киев самоубийствени, отбелязвайки, че е невъзможно да се завземе част от територията от мощна ядрена сила.

Както подчерта заместник-постоянният председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, ударите по Крим ще бъдат последвани от ответни удари.