ДАНС и МВР ще интегрират разкаяли се радикализирани лица. Това е записано в „Плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма“. Мерките в него трябва да заработят до 2020-а година.
Въпреки че крайният срок не е наближил, вече се правят стъпки за изпълнение на стъпките, като в точка първа, подразделение 9 е записано, че се разработва програма „на централно и регионално ниво за деангажиране, дерадикализация и рехабилитация на лица, желаещи излизане от екстремистки среди“.

Експерти, участващи в изготвянето на стратегията, обясняват пред „Монитор“, че идеята на това е хората, които са били с терористични наклонности или са били радикализирани, но след това са се разкаяли и са влезли в правия път, да могат да продължат живота си в нормалното общество.

Това означава, че служители на ДАНС, полиция и доброволци от неправителствения сектор ще работят с тях, за да могат да им намерят подходяща работа. Ще има и психолози, които ще следят за състоянието им, както и дали радикалите наистина са се отказали от предишния си начин на живот.