Тъжен край за подводния флот на България – Община Варна, собственик на последната наша подводница, иска да се откаже от нея и да я предаде на Министерството на отбраната. Според специалисти това означава да бъде нарязана на скрап.

Подводницата „Слава“ е строена през 1959 г. в Съветския съюз. Последното ѝ спускане под вода е преди осем години. Оттогава стои вързана за брега в пункта за базиране на Военноморските сили и тъне в ръжда и разруха, разказва bTV.

За кап. Камен Кукуров, последния ѝ командир, най-тежкият момент бил да предаде флага ѝ на Военноморския музей.

Най-трагичният ми спомен мога да кажа, защото е трагичен за мен – когато свалиха първия акумулаторен баг момчетата от борда и за себе си разбрах, че тази игра, наречена подводно плаване, е завършила завинаги. Това е все едно, че един човек си е заминал, виждаш пръстта, която хвърляш върху ковчега“, казва капитанът.

През 2011 г. година Съюзът на подводничарите дарява „Слава“ на община Варна с условието тя да стане музей.

„Една Босна има по 2 – 3 изложени такива подводници, в света има над 100 подводници. Няма морски град, гордеещ се със своята история, в който да няма подводници“, казва председателят на Съюза кап. I ранг Станко Станков.

„1,1 млн. е най-ниската оферта, за да бъде извадена на сушата – отчита Николай Савов от дирекция „Култура“ на Община Варна. – Оттам нататък бих казал, че необходимите инвестиции са неизчисляеми“.

Така Общината е на път да се откаже от дарението, а подводничарите все още се надяват на решение чрез частен инвеститор, публично-частно партньорство или концесия.