Жени с талия над 80 см. и мъже с коремна обиколка над 94 вероятно имат метаболитен синдром. Затова е добре да отидат на лекар и да си направят изследвания. Това препоръча завеждащата клиника по ендокринология в Медицинския университет в Плевен доц. Малина Петкова, цитирана в "Стандарт".
Първобитният човек е трупал мастна тъкан около корема, за да си осигури оцеляването, тъй като се е хранил нередовно. Съвременните хора обаче хапват до 4 пъти повече, отколкото им е необходимо. 12% от подрастващите у нас са с тегло над нормата, сочи статистиката.
Други елементи на метаболитния синдром са повишеното количество на “лошия холестерол”, повишените стойности на кръвното налягане и кръвната захар. Това обясни доц. Владимир Христов от Александровска болница, който е в Управителния съвет на новосъздадения Български институт "Метаболитен синдром".
Да се хапват повече плодове и зеленчуци, а рибата и пилето да бъдат на трапезата до три пъти в седмицата, препоръчаха специалистите.
Това е така наречената Средиземноморска диета, която е най-здравословна. Червено месо да се яде до няколко пъти в месеца. Една чаша червено вино на ден пази от сърдечни инциденти, обясни доц. Петкова. 5 сурови бадема дневно също пазят сърцето. При възможност заменете олиото със зехтин.
Нови научни изследвания са показали, че за да бъде човек здрав, трябва да се движи повече. Това може да стане и с 30-минутно бързо ходене всеки ден. /БЛИЦ