Застаряването на населението у нас, а и в цяла Европа, налага промени в пазара на труда. Тъй като броят на работещите се увеличава, все повече се случва четири поколения да работят на едно място, пише "Телеграф".

Поколението Z са най-младите от 18 до 36 г., Y са следващото - от 27 до 39 г., X са работещите от 40 до 54 г., а T са хората между 55 и 65 години и нагоре.

„Четирите поколения имат известни сходства, но и все по-задълбочаващи се различия в потребности, ценности, мотивация, очаквания, нагласи, поведенчески модели и отношение към труда. Те имат различно разбиране и отношение към случващото се, към миналото и към бъдещето“, гласи един от изводите в проучване на Българската стопанска камара.

Профил

Поколенческият профил описва мисленето на хората в близка трудоспособна възраст, израснали и живеещи в определен период и под влиянието на една обща история.

Най-възрастните – поколението Т, са хората, родени преди 1964 г. Те харесват консервативните началници, които дават личен пример. Държат на сигурността, уважението, авторитетите. Предпочитат традиционния начин на общуване лице в лице. Имат резерви към социалните мрежи и новите технологии, което им създава проблем в общуването с младите, сочи проучването на БСК. Поколението Т иска работа без стрес, макар хората да са силно свързани с професията си. Доверяват се на изпитани модели.

Родените след 1964 г. до края на 80-те години са поколението Х. Те държат мениджърът да е добронамерен и да дава свобода на действията. Това поколение държи на семейството, затова цени високите доходи и стабилността. Служителите искат да ги оценяват според опита и приноса. Трудно се сработват с другите поколения, защото са израснали във времето, в което всеки е трябвало да се справя сам с трудностите. Харесват новите технологии, но не ги издигат в култ, използват тези, които им вършат работа.

Организатор

Поколението Y са работещите на възраст между 27 и 39 г. Те очакват мениджърът да е професионалист и организатор. Добре образовани и квалифицирани са, но винаги готови да напуснат и да сменят работното място. Държат на кариерата и развитието. Търсят комфорта и високото качество на живот, при това сега и веднага, защото не са склонни на изчакване и търпение.

На „ти“ са с новите технологии, защото са израснали с тях. Разбират се добре с всички поколения, понеже за тях е важно да са носители на промяна и двигатели на новото. За разлика от предишните две поколения, които работят, за да живеят, поколението Y работи, за да успява. Имат свои критерии за успех, готови са да се променят и да експериментират.

Зайци

Най-младите от поколението Z желаят шефът им да е ментор и треньор, който да ги съветва. Искат той да е отворен за нови идеи и да толерира грешките им. За тях работата трябва да е и развлечение, не търпят скуката и еднообразието Свободата и приятелството са на първо място. Готови са да работят за каузи. Заплатата е важна, но също и обучението.

Проблем при това поколение е, че се обединяват в общности, в които не допускат външни хора. Това е най-неразбраното поколение, но пък те и не държат да ги разбират. Нямат никаква толерантност към възрастните. Използват технологиите за общуване. Особено им е важен балансът между работа и свободно време. Работят, за да се забавляват и усъвършенстват. Стремят се към разнообразие и предизвикателства.

Сребърна

Тези четири поколения въпреки различията си трябва да работят заедно в един офис и това изисква да се прилага подходът „управление на възрастта“.

„Новата култура за старостта се пречупва през културата на дълголетието, на преосмисляне на стареенето. Тя изследва как да имаш активно остаряване, което ти дава възможност да продължаваш да си социално и икономически деен“, коментира за „Телеграф“ бившият социален министър и председател на ресорната комисия в парламента Деница Сачева.

„Идеята на сребърната икономика е да се използват възможностите на хората в извън трудоспособна възраст за повишаване на заетостта и производителността“, допълни тя.

Възрастните бачкат 5 г. след пенсия

Средно четири до пет години работят възрастните след излизането им в пенсия. Има и такива, които са активни на работното място дори до 71 – 72 години, а някои остават и след това. „Всеки трети европеец до 2060 г. ще е над 65 години. Това означава, че ако към днешна дата за един пенсионер имаме 4-ма души, които работят, през 2060 г. това съотношение ще е два пъти по-малко. Двама работещи на един, който не работи.

Това е голямо предизвикателство за всички солидарни системи, особено за пенсионната система“, посочи Деница Сачева. Ако тенденцията на застаряване у нас продължи, работещите на възраст над 55 г. ще е 35-40 на сто от работната сила. Тогава съотношението между поколенията на работното място ще се промени още повече и ще бъде голямо предизвикателство за работодателите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук