Стари и замърсяващи въздуха коли влизаха безнаказано в центъра на София на първия ден на новата нискоемисионна зона вчера, съобщава "Телеграф".

Причината е липсата на автоматичен контрол от камерите, инсталирани по границите на зоната, която обхваща централния булеварден ринг на града. Идеята е камерите да засичат информацията от екостикера на автомобила и след това нарушителите да бъдат глобявани. Изборът на фирма за софтуера за контрол обаче се обжалва и затова засега такъв няма, обясни кметът на София Васил Терзиев.

Отделно столичани няма да бъдат глобявани за първо нарушение, за да свикнат с ограничението. Глобите, когато започнат да се налагат, ще са от 50 до 500 лв. според броя на нарушенията.

Забрана

Забраната за влизане в центъра важи до 29 февруари 2024 г. за всички автомобили от Екокатегория I. Tова са бензинови автомобили с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г. Забраната не важи за автомобили, чийто адрес на собственика, вписан в големия талон, се намира в границите на нискоемисионната зона.

Не е ясно кога точно ще заработи автоматичната система за контрол.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук