1938 уведомления за отсъствия на депутати “по уважителни причини” от пленарни заседания са приели председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и нейният предшественик Димитър Главчев за изминалите година и един месец от началото на мандата. Това показва справка от администрацията на парламента, съобщава "Труд".

Въпросът беше за броя на отсъствията, но от НС предоставиха пълен списък с постъпилите уведомления от всеки един народен представител, изваден от вътрешната информационна система на институцията.

Отсъствията на депутатите са над 2000, защото много от уведомленията се отнасят за две или повече заседания. Съгласно правилника на парламента “извинените” се плащат, докато за “неизвинени” се удържа цялата надница (виж втория текст). Няма данни каква част от отсъствията “по уважителни причини” са по болест, заради командировка или друг служебен ангажимент и каква са по някаква друга причина. Уведомленията, които по правилник трябва да се подават предварително, масово се внасят в деня преди отсъствието. Има и множество документи, които са постъпили на същия ден, както и такива, които се отнасят за задна дата. По-голямата част от отсъствията се падат на опозицията. С най-много са от групата “БСП за България” – 593 уведомления. От ДПС са дали 429 “извинителни бележки”, от “Воля” – 175. Депутатите от ГЕРБ, на които се налага да крепят кворума в пленарната зала, са уведомили за отсъствия 373 пъти, а от “Обединени патриоти” – 353 пъти.

Докато е била зам.-председател на парламента, настоящият председател Цвета Караянчева е подала 12 уведомления, едно от които за две заседания. Предшественикът й Димитър Главчев вече като редови депутат си е позволил само едно отсъствие. Преди да стане зам.-председател на НС Емил Христов (ГЕРБ) се е извинил 7 пъти за 8 дни отсъствия. Началникът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов е подал 15 уведомления за 25 отсъствия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която има най-много “неизвинени” – 7, има и 7 “извинени”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е внесъл 10 уведомления, две от които са за по 3 дни. Шефът на “Воля” и зам.-преседател на НС Веселин Марешки има 50 отсъствия, което е близо половината заседания. Рекордьор от лидерите е Волен Сидеров. Председателят на групата на “Обединени патриоти” е подал 49 уведомления за отсъствия от 76 заседания. Броят на отсъствията се равнява на това нито един депутат да не се яви на работа в продължение на около месец. Тоест колкото още една лятна ваканция.

179 са “неизвинените” на депутатите през първата година от мандата, сочи регистърът за неоправдани отсъствия на НС, в който към момента има данни до края на април. В средата на всеки месец там се публикува списък за предходния. Както “Труд” писа, най-много отсъствия има единственият засега независим депутат Ангел Исаев – вече 9. Отделно той има и 20 “извинени”. От лидерите на парламентарни групи най-често отсъства Корнелия Нинова от БСП – вече 7 пъти. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов все още няма отсъствия. Мустафа Карадайъ от ДПС е с едно, Волен Сидеров от “Обединени патриоти” и лидерът на “Воля” Веселин Марешки – с по две. При неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение. От тези глоби бюджетът на НС е икономисал около 27 хил. лв. Депутатите имат и 115 неоправдани отсъствия от заседания на комисии, за което им е удържана съответната добавка към заплатите.