Парламентарната комисия по здравеопазване не прие законопроекта, с който се дава началото на трансформацията на болница „Лозенец” в първата у нас многопрофилна детска болница. Заседанието на комисията, което се проведе този следобед, бе белязано от редица спорове сред депутати, лекари, пациенти, студенти и неправителствени организации. Основните притеснения на голяма част от присъстващите бяха, че не е необходимо да се унищожава една болница, за да се създаде друга, съобщава "Дарик".
 
С 11 за и 11 въздържали се, здравната комисия не подкрепи идеята болница „Лозенец” да бъде трансформирана в детска. Опасенията сред пациенти, лекари и някои депутати – ще се закрие едно работещо звено, редица медици ще останат на кръстопът, не става ясна и съдбата на Медицинския факултет към Софийския университет.
 
„Какво става със съдбата на колеги, които са градили този колектив, който съществува толкова години? И въпросът - как се създава един експерт, експертизата, която носи? Как в бъдеще може да бъде прехвърлен тук и там? Това е съдбата на много, много хора. Така че това е и моят апел - това да се отложи и наистина когато има цялостна концепция, ние самите ще помагаме, като болнично заведение, като университетска структура, това да се случи. Нашите деца да получават адекватна помощ, но в същото време да разрушим къща, за да построим колиба, мисля, че не е морално в никакъв аспект”, каза директорът на болница „Лозенец” проф. Любомир Спасов.
 
Исканията днес бяха да не се предприема първата крачка, преди да се изчисти изцяло визията за новата детска болница.
 
Според здравния министър Кирил Ананиев обаче първа крачка трябвало да се направи преди обсъжданията.
 
„Има правила и закони, които вие сте гласували и аз трябва да ги спазвам. Само ще кажа едно изречение, дано ме разберат някои хора. Не, че бързаме, ситуацията с болницата е такава, че да не стане късно и факултетът, и работещите там, и персонал, и студенти, да бъде късно да взимаме решение за тях. Казвам го, без да влизам в подробности. Ако ме разбирате, ме разберете! Ако не, после някой друг ще носи отговорност за това, което се случва”, заяви министър Ананиев.
 
Въпреки решението на комисията обаче съдбата на двете болници окончателно предстои да се гласува в пленарна зала.