Двуразово увеличаване на пенсиите догодина е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/, приет на първо четене в НС, съобщи днес в Ловеч Донка Михайлова, депутатка от "Коалиция за България".
Според нея в тази посока първата стъпка е от 1 април. Тогава се предвижда пенсиите да бъдат преизчислявани чрез увеличаване тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1 на 1.1, като това ще се отрази в най-голяма степен на хората с продължителен трудов стаж. Втората стъпка е предвидена от 1 юли, когато предвижданото увеличение е с 9.7 %. От тази дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 124,84 лв. на 136,95 лева. За периода на мандата ръстът на минимална пенсия е 96.7 % .
С тези две увеличения на практика средната пенсия в рамките на мандата нараства от 134,63 лв. на 241 лв. или със 79%. Най-голямо увеличение за мандата бележи минималната пенсия - от 69 лв. на 135,85 лв., т.е., с 96,9%. Най-малък ръст ще има максималната пенсия, която се скочи нагоре с 66,70 лв.
Донка Михайлова съобщи още, че ще настоява всяка година, през която се работи след навършването на години за пенсия, да тежи с 5 точки в пенсионната формула. Това ще стимулира хората да работят и по този начин да постъпват вноски в ДОО.
Депутатката социалистка каза и, че ще продължи да отстоява за учредяването на специален фонд за финансиране на неправителствени организации, работещи в полза на обществото, в който да постъпва 0,5 % от бюджетния излишък. /Гергана Димитрова, БЛИЦ