Д-р Ана Пейкова има близо 20-годишна практика в диагностиката на кожни и венерологични заболявания с над 10 научни публикации в областта на дерматологията. Разговаряме с нея преди настъпването на есенно-зимния хлад, защото всяка промяна на температурата предизвиква кожни проблеми.

От началото до 2-ата минута. Наблюдава ли се сезонност при дерматологичните болести и какви са те през есента? Кожата реагира при всяка смяна на температурата. През зимата тя става по-суха. Пиенето на вода не е достатъчно. Златният стандарт при грижата за сухата кожа е използването на продукти с различни концентрации на урея.  Проблемът с хидратацията, обаче може да не се дължи само на времето, а на заболяване като атопичен дерматит, екзема, псориазис или от лекарствата за високо кръвно, диабет и др.

От 2,42 до 3,50 минута. Бабините рецепти и зехтинът само омекотяват грубата кожа, сухата е нещо различно и говори за дерматологични проблеми.

От 3,50 до 5,40 минута. Като следствие от студа, сухата кожа може да доведе до поява на дерматит. Има ли начин да го избегнем с превенция? Щом застудее сменете антибактериалните сапуни с гел душове с неутрално PH. Сухата кожа създава условия за навлизане на алергени в тялото. При розацеята не бива да се използват агресивни измивни средства. 

От 5,40 до 6,20 минута. От носенето на повече дрехи се появява козметичен проблем, наречен гъша кожа (Keratosis pilaris) - сухи, груби петна и малки подутини, които не болят и не сърбят, но загрозяват.  Това е генетично предразположение. Пилингите могат да помогнат, използването на скраб подобрява състоянието и кремове с висок процент урея и излющващо действие.

 От 6,20 до 7,50. Себорейният дерматит, известен като пърхот, също реагира на температурните промени. И по раменете и миглите започват да „валят“ неприятни снежинки. Това е повърхностна микоза. Когато се появят стресови фактори като студа,  тази гъбичка започва да се размножава по-активно. Ако проблемът се обостри, по съвет на лекар може да се приемат лекарства и през устата.  Основната грижа е със  специфични шампоани.

От 7,50 до 9,20. Зимата „целува“ устните ни и те се напукват.  Освен за омазняване, едно мазило за устни трябва да съдържа съставки като серамиди, липиди, за да „запечатат“ горния слой на полулигавицата, за да не навлизат навътре бактерии. Дерматолог трябва да прецени дали изпръхването на устните е свързано със заболяване или с метеорологичните условия.

От 9,20 до11,10. Слънцето си отива. Да спрем ли слънцезащитните кремове? В никакъв случай. Вредните лъчи преминават през облаците. Може да се намали слънцезащитният фактор или да се ползва козметика със слънцезащитни филтри. За градски условия 30-и фактор е напълно достатъчен. За планински условия – първо подхранващ дневен крем, а отгоре слънцезащитен крем с филтри 50-и фактор.

От 11,10 до 12,30. През есента и зимата имунитетът ни намалява.  Заедно с вирусните инфекции се появяват и херпесите. Има ли начин да ги спрем. Херпесът е хронична инфекция и щом един път човек е заразен, херпесният вирус си стои в нервните ганглии и се активира при стрес, дразнещи фактори, лоша козметика. Кремовете са ефикасни, докато се появят мехурчетата. След това – само терапия през устата под контрол на дерматолог.

От 123,30 до края. Студовата алергия е интересно състояние. Тя се проявява при много ниски температури. Профилактиката е с контрастни бани топла-студена вода. И предпазване от студа.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Балабанов

Монтаж Антон Тончев

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук