Лятото е любим сезон за мнозина и всички го асоциираме със слънце, море и приятни емоции. Освен удоволствие, обаче то е истинско изпитание както за кожата, така и за косата ни. Пред камерата на БНТ началникът на Клиника по дерматология към ВМА д-р Весел Кантарджиев каза, че рискът от кожни и злокачествени заболявания при по-младите хора е налице и това се дължи на прекомерното излагане на слънчева светлина.  Той съветва при най-малки съмнения за поява на злокачествено заболяване на кожата, летовниците да търсят специалист.
Солената вода, слънчевите лъчи, химикалите в басейните ни се отразяват и за да бъде лятната ни почивка едно прекрасно преживяване, е важно да знаем как да се предпазим от неприятните последици.

„Трябва да знаем и да помним, че Слънцето има както положителни, така и отрицателни влияния върху организма ни. Важно е да се предпазим от отрицателните. Това става най-лесно като използваме адекватна слънцезащита според типа кожа и нуждите си. Когато Слънцето е най-високо и е най-топло, трябва да сме на сянка. Нужна е адекватна хидратация на кожата и омазняване“, добавя д-р Кантарджиев.

И това е интересно: Природни маски за изсветляване на лунички - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to

Според специалисти, в часовете между 11 до 16 трябва да се избягват слънчевите лъчи. Те са най-опасни за плаж и тогава излагането ни на Слънце може да доведе до най-много негативни ефекти. Хората, които имат много светла кожа и бенки, трябва задължително да използват слънцезащитен продукт 50 фактор. За останалите е достатъчен 20 или 30 фактор.

Експертът по професионална козметика Елена Стефанова пък каза пред камерата на националната телевизия, че е много важно за лицето да използваме крем с 50 фактор и да не го излагаме на слънчеви лъчи.

За косата грижите трябва да започнат още преди да отидем на море. Задължително трябва да се използват слънцезащитните серии, добавя стилистът – технолог Милен Илиев.