Има опити на малки групи мигранти, които са забелязани на турска територия в близост до границата с България и Гърция.

Българските гранични служби незабавно са уведомили турските си колеги за придвижването на тези групи и турската полиция е предприела мерки да върне групите към района на Одрин, където са се събрали огромен брой мигранти.

По данни на турската държава става въпрос за над 40 000 души.

Повече от 17 000 са блокирани в "ничията" територия на границата между Турция и Гърция. Гръцките власти не ги допускат да влязат на територията на тяхната страна. Това се случва за първи път от 2013 година насам, откакто започна кризата с мигрантите от Близкия Изток към Европа.

На мястото, където мигрантите са блокирани от гръцката полиция и гръцките военни части, има напрежение.

Гръцкият военен министър бе категоричен, че всеки, който премине незаконно границата на Гърция, ще бъде задържан, разследван и предаден на съд.

Предстои утре на границата между Турция и Гърция да бъдат председателят на ЕС Шарл Мишел и гръцкият министър-председател Мицотакис, за да се запознаят на място с обстановката.

Според информацията от турска страна все повече мигранти от вътрешността на Турция се насочват към Одрин. Ако ситуацията продължи още няколко дни, ще възникне и хуманитарна криза.

Припомняме, в събота премиерът Бойко Борисов успокои, че по нашата граница е спокойно. А вицепремиерът и военен министър с хеликоптер прелетя над границата, за да се увери за обстановката.

На място беше и вътрешния министър Младен Маринов. Малко преди това бе обявено, че жандармерията е мобилизирана да опази границата ни от мигрантска вълна.